Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Därför berättar Säpo nu

När Säpo berättar hemligheter sker det sällan av en slump.

De har ett syfte med att berätta om de två planerade terrorattackerna som Säpo säger sig ha stoppat på svensk mark.

Normalt när journalister ringer till Säpo så bemöts våra frågor med en stor portion hemlighetsmakeri.

– Det kan vi inte kommentera, är ett standardsvar.

Kontakten inför gårdagens intervju initierades av Aftonbladet. Men det var Säpo som föreslog att intervjun skulle ske på plats i deras högkvarter och valde ut personer. Det faktum att man ställde upp med två av de absolut högsta cheferna med namn och bild för att svara på min fråga om andra terrorplaner avslöjats efter självmordattacken på Drottninggatan i december 2010, visar att man vill höja Säpos profil bland allmänheten. Annars kunde avslöjandet ha skett via en anonym källa som inte fick citeras vid namn.

Men det finns många andra tänkbara orsaker eller kombinationer av sådana.

* Säpo vill visa för svenska folket att man gör något i en värld som ser allt oroligare ut, särskilt när det gäller Islamiska Staten, IS. Eftersom mycket som Säpo gör per definition är hemligt kan det vara svårt för organisationen att motivera sin existens och det faktum att man stadigt växer. Att avslöja terrordåd innan de händer är en av Säpo främsta uppgifter och att lyckas med det ger positiv pr. Man vill helt enkelt berätta vad man gör.

*Säpo vill ha tips från allmänheten. Sveriges och Europas säkerhetstjänster står inför en tuff uppmaning. De svenskar och EU-medborgare som reser till Syrien och andra oroshärdar för att strida på islamisternas sida uppgår till flera tusen. Bara i Sverige förmodligen flera hundra. Antalet ökar hela tiden.

Hur ska Säpo ensamma kunna hålla koll på alla dessa presumtiva terrorister när de återvänder? Man behöver hjälp från anhöriga och allmänhet för att inte missa några terrorplaner. Man vill inte ha en upprepning av självmordsbombaren Taimour Abdelwahab.

* Polistaktik. När Norge utsattes för ett terrorhot i juli gick polisen ut och varnade allmänheten. Det var kontroversiellt men har lett till en förnyad diskussion bland säkerhetstjänster om vad som är bäst, tiga eller berätta. Kanske vill Säpo testa mer öppenhet.

* Hårdare lagar. Hotet från återvändande militanta islamister har lett till en diskussion om Sverige bör följa exemplet från bland annat Storbritannien där myndigheterna har större befogenheter att stoppa medborgare från att strida för terrorstämplade organisationer.

Jag ställde själv frågan i en kolumn häromveckan om det är rimligt att svenska medborgare ska kunna delta i jihad i Mellanöstern, kanske begå krigsbrott där och sedan återvända till Sverige utan några konsekvenser.

Säpo kan ha intresse av utökade befogenheter. Men under intervjun i går ville varken Säpos operative chef Anders Kassman eller Daniel Larsson, chef för Nationellt centrum för terrorbedömning uttala sig för hårdare lagar. Istället pekade de på att fenomenet med resande till krigszoner blir svårt att komma åt även med strängare lagstiftning. Vilket visas av det faktum att 500 militanta islamister rest från Storbritannien i trots mot lagen.

Ett problem med Säpos avslöjande är att det är svårt att kontrollera. Säpo säger att man stoppat två långt framskrida attackplaner men ger ingen information som går att verifiera. På min fråga om någon av dessa terrorister gripits, åtalats eller dömts var svaren svävande.

Jag tolkade Säpocheferna som att personer kan ha åtalats för andra brott än rena terroristbrott, exempelvis olaga vapeninnehav. Problemet med terrorbrott är ju att det är svårt att häkta eller åtala någon innan brottet väl är begånget. Och då är det för sent.

Innebär det av vi journalister fungerar som nyttiga idioter åt Säpo när vi "avslöjar" saker som de vill berätta?

Den frågan ställde jag mig upprepade gånger före, under och efter intervjun.

Risken finns givetvis att media utnyttjas i ett spel. Men avgörande är ändå om Säpo talar sanning. Har de verkligen förhindrat två terrordåd är det värt att berätta. Och gräva djupare i.

Ännu har jag inga indikationer på att Säpo ljuger.