89 dödades av självmordsbombare

Publicerad 2014-07-15

89 människor har dödats i en självmordsattack i östra Afghanistan. De flesta kvinnor och barn.

Attacken är en av de värsta på över tio år, rapporterar AP.

Sprängningen är en av de värsta attackerna mot civila i Afghanistan sedan den USA-ledda invasionen i landet 2001.

En afghansk general uppgav under tisdagen att antalet dödsoffer hade ökat till 89 människor, varav de flesta var kvinnor och barn som handlat på en basar.

Bilens förare dog också i attacken som ägde rum i Paktikaprovinsen i östra Afghanistan. Bilbomben detonerade nära en folkfylld marknad och en moské i Urgon-distriktet.

Distriktets guvernör Mohammed Raza Kharoti berättade att de flesta av de dödade var butiksägare och vanligt folk som var ute och handlade mat till den muslimska högtiden ramadan, rapporterar BBC. Antalet dödsoffer kunde komma att stiga.

Överfulla sjukhus

Enligt ögonvittnen och medicinsk personal blev de lokala sjukhusen överbelastade på grund av dussintals offer från attacken.

– Det finns inte plats för de skadade på sjukhusen så folk tar hand om de skadade på ute på gatorna, säger Kharoti till nyhetsbyrån AFP.

Enligt generalen Mohammes Zahir Azimi, en talesperson för landets försvarsdepartement, skadades 42 människor av explosionen samtidigt som runt 20 butiker blev förstörda.

Azimi säger att militären bidrog med helikoptrar och ambulanser för att transportera de skadade till provinsens huvudstad Sharan.

Militant nätverk i området

Ingen har hittills sagt sig ligga bakom attacken. Urgon-distriktet ses som ett av de säkrare i Afghanistan, även om det militanta Haqqani-nätverket tros vara aktivt i området.

Förra veckan försökte självmordsbombare ta livet av den lokala polischefen.