Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vårdbiträdet som smittats av ebola är en gåta

Publicerad 2014-10-07

22 personer i Spanien står nu under övervakning

Vårdbiträdet som smittats av ebola i Madrid är ett mysterium för experterna.

Spanjorskan var skyddsutrustad när hon vårdade en smittad man.

– Enda förklaringen är den mänskliga faktorn. Att hon till exempel råkat röra vid patientens avföring eller urin, säger virologen Luis Enjuanes.

Den 44-åriga kvinnan är den första kända patienten som insjuknat i ebola utanför Afrika.

Hon är sedan 15 år anställd på Hospital Carlos III i Madrid där hon i slutet av sommaren fick ansvaret att vårda två ebola-smittade spanska missionärer.

Kände symptom

Miguel Pajares, 75, och Manuel Garcia Viejo, 69, hade smittats i Liberia respektive Sierra Leone men förts hem till Spanien för behandling. Deras tillstånd var däremot redan för allvarligt och båda avled.

Garcia Viejo avled 25 september och dagen efter gick vårdbiträdet på semester.

Spanska medier rapporterar att hon fem dagar senare började känna av symptom som kunde vara tecken på ebola. Hon sökte sig därför självmant till en infektionsklinik där ebola konstaterades.

Maken isolerad

Den spanska hälsoministern Ana Mato bekräftade i går att kvinnan insjuknat.

44-åringen vårdas på Alcorcon-sjukhuset utanför Madrid och hennes tillstånd uppges vara stabilt. Hon vårdas med dropp som innehåller antikroppar från en av de personer som burit på smittan.

Hennes allvarliga diagnos har ändå tvingat landets sjukvårdsansvariga till vidare konsekvenser.

I dag rapporterades att även kvinnans man isolerats i väntan på provsvar om han smittats. Även det sjukvårdsteam som tog emot kvinnan när hon sökte hjälp för de första symptomen övervakas.

Fyra inlagda

Ytterligare tre personer är inlagda på sjukhus i Madrid. Förutom vårdbiträdets make ytterligare en sjukhusanställd samt en patient från Nigeria som båda uppvisat tecken på ebolasmitta.

Under veckan har man undersökt kvinnans kontakt nät och konstaterat att hon haft kontakt med 22 personer sedan symptomen kom. Samtliga övervakas nu.

Eftersom ebola bara ska kunna spridas via kontakt med kroppsvätskor anses spanjorskans diagnos vara ett mysterium.

Svårt att smittas

För tidningen El Pais förklarar virologen Luis Enjuanes, expert på ebola och sars, att fördelen med ebola är just svårigheterna att bli smittad.

– Så om man använder rätt utrustning och isolerar patienten ska det inte finnas någon smittorisk.

Återstår möjligheten att den smittade kvinnan rört vid någon av mannens biologiska vävnadsmaterial, menar experten.

Kvinnan har meddelat att hon framöver inte vill att sjukhuset rapporterar om hennes tillstånd, men understryker att hon hållit sig till de säkerhetsföreskrifter som var aktuella för personal som vårdade de två nu döda spanska missionärerna.

Spanska myndigheter har gått ut med informationen att kvinnan i fråga under sin semester befann sig i Madrid och inte på annan ort, samt bett om att allmänheten ska hålla sig lugn och inte drabbas av panik.