Här slår ovädret till

Publicerad 2014-07-28

Tyvärr – väderkaoset är långt ifrån över.

SMHI varnar för kraftiga åskväder i Norrland under eftermiddagen.

Våldsamma skurar har täckt Piteås gator med vatten.

– Man behöver en båt för att ta sig fram, säger Piteåbon Linda Rönnbäck.

I går lamslogs Stockholm och flera andra delar av landet av ett våldsamt åskoväder. Tunnelbanestationer översvämmades, tåg stannade och fartyg slets ut till sjöss. Totalt registrerade SMHI omkring 45 000 blixtar under gårdagen.

– Det är en väldigt många blixtar. Det är mest hittills i år, sa SMHI-meteorologen Peo Ganelöv.

Och nu mullrar det igen. I Piteå har flera vägar svämmat över efter ett kraftigt oväder på eftermiddagen.

"Vi var tvungna att stänga in oss"

Linda Rönnbäck bevittnade väderdramat på nära håll.

– Vi var på Jysk och handlade när det plötsligt började regna, blixtra och hagla. Larmet gick på bilen och vi var tvungna att stänga in oss i butiken.

Vattensamlingarna på Hamngatan i centrala Piteå stod så högt som 60 centimeter.

– Man behöver en båt för att ta sig fram, säger Linda Rönnbäck.

Therese Bergdahl från Piteå hamnade mitt i en hagelskur.

– Vi var ute och körde när det började. Det såg ut som isbitar som föll från himlen. Vi fick ställa oss under ett tak på en bensinstation för att vänta ut det värsta, säger hon.

Östra delarna av Norrland löper störst risk att drabbas av åska och hagel under eftermiddagen och kvällen, men även Gotland och Öland kan drabbas.

Finsk kyla

– Just nu finns en del spridda åskväder över Östersjön, mellan Gotland och Åland och även längre söderut. I övrigt är det kallfront från norra Finland som drar in över Norrlandskusten. Där är det jättemycket åska redan nu, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Jämtland, Västerbotten och södra Tornedalen kommer fortsätta drabbas av åskoväder under eftermiddagen och kvällen, menar SMHI som gått ut med en klass 1-varning. Men även i södra Sverige finns risk för åska och regn.

– Vi har mycket labil luft och man kan se att det kommer att blomma upp en del åskväder även söderut. Dock blir det förmodligen i mindre utsträckning än i går, säger Johan Groth.

Brandrisk

Men Sverige har fortsatt väldigt varmt. I hela södra Sverige planeras temperaturer på kring 25-30 grader och SMHI varnar för brandrisk på flera håll. Framförallt östkusten men även södra Skåne och södra Norrlandskusten kan drabbas av skogsbränder på grund av den torra och varma luften.

Temperaturerna i Norrland tros dock sjunka rejält de kommande dagarna. På onsdag ligger temperaturerna i norra Norrland nere på 10 till 20 grader. Då tros även ovädret dra norröver.

Resten av landet får fortsatt varmt väder i veckan, men inte fullt lika varmt som tidigare.

– Man kan fortfarande njuta av värmen om man bor i söder. Samtidigt bör man vara uppmärksam på förändringar på himlen. Det kan skifta snabbt, säger Johan Groth.