Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

76 miljoner hushåll drabbade av hackerattack

Publicerad 2014-10-02

Långt över hälften av USA:s hushåll kan ha drabbats när storbanken JP Morgan utsattes för en tidigare okänd nätattack, rapporterar flera amerikanska medier sent på torsdagskvällen.

Det är den andra attacken mot banken på bara tre månader, enligt The New York Times.

Så många som 76 miljoner privatkonton och sju miljoner småföretagskonton kan ha drabbats, vilket gör det till ett av de största hackerattackerna mot ett företag någonsin skriver New York Times.

Trots att intrånget är mycket omfattande så finns inget som pekar på att pengar har försvunnit från konton.

New York Times skriver att poliser och säkerhetsexperter i USA spekulerar kring att attacken kan vara sponsrad av antingen den ryska regimen eller ett land i Sydeuropa.

Enligt källor till Bloomberg kunde den tidigare attacken spåras till Ryssland.

Banken berättade själv

Attacken inleddes i juni och upptäcktes först i juli. På torsdagen berättade banken själv om intrånget i ett dokument som skickats till amerikanska myndigheter.

Enligt dokumentet så kan de som ligger bakom attacken ha kommit över namn, adresser, telefonnummer och e-postadresser till 76 miljoner kontoinnehavare.

Men "det finns inga bevis för att kontoinformation för de berörda kunderna – kontonummer, lösenord, användar-id:n, födelsedatum och socialförsäkringsnummer – äventyrades under attacken", skriver jättebanken i dokumentet.

Stora pengar på cybersäkerhet

Hela 90 servrar har drabbats av intrånget hos JP Morgan.

Enligt NBC lägger banken 250 miljoner dollar per år på att skydda sig mot cyberattacker, och runt 1 000 personer jobbar med frågan på banken.