Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

SVT:s Valu kan ge osäkert SD-resultat

Publicerad 2014-09-14

Trolig orsak: skam-effekt

Klockan 20 kommer den största svenska valprognosen, SVT:s vallokalsundersökning, Valu.

Vid EU-valet gav Valu:n SD 3 procentenheter mindre än vad de faktiskt fick – och frågan är hur säker undersökningen är.

– Det har aldrig hänt att man överskattat stödet för SD, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson.

Precis då vallokalerna stänger, klockan 20 i kväll, presenteras resultaten av SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu.

Säkraste prognosen

Det är den största svenska vallokalsmätningen och syftet är att kunna ge en tidig prognos resultat och ett underlag för att under valkvällen kunna analysera hur och varför väljarna har röstat som de röstat.

SVT har sedan 1991 genomfört Valu vid riksdagsval, EU-val och folkomröstningar, genom att intervjua utvalda väljare som just lagt sin röst. Utanför ett 120-tal vallokaler får de svara på 35-40 frågor, bland annat vilket parti de röstat på och vad man röstade på i förra valet.

Valu-resultatet brukar vara mycket mer pricksäkert än övriga opinionsundersökningar. Vid valet till Europaparlamentet den 25 maj i år tillfrågades knappt 8 300 personer. Men vid EU-valet var skillnaden mellan Valun:s resultat och det faktiska valresultatet ovanligt stor.

SD "alltid en utmaning"

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet i Göteborg, är Valun dock mer pålitlig vid riksdagsval än vid EU-val.

– Det är alltid mycket lättare att pricka in resultaten vid riksdagsval eftersom valdeltagandet är så mycket högre vid riksdags- än vid EU-val, säger han till Aftonbladet.

Ekengren Oscarsson säger samtidigt att Valun alltid visar lite fel, i medel runt 1 procentenhet per parti.

– Det är när medelfelen samlas på ett eller ett par partier som det blir missvisande.

Sverigedemokraterna fick i årets EU-val nära 3 procentenheter fler väljare än vad SVT:s undersökning visade. Enligt Valun skulle SD få 7,0 procent. I själva verket fick de 9,8.

MP, FI och V fick samtidigt nära 2 procentenheter mindre än i Valun.

– Det är alltid en stor utmaning att få SD rätt. De ligger alltid lite lägre i opinionsmätningar än det faktiska resultatet. Det har aldrig hänt att man överskattat stödet för SD. Det är ett systematiskt fel som vi inte riktigt vet vad det beror på.

Skam-effekt kan förklara

Man talar ofta om en "skam-effekt" kring SD: att många inte vågar uppge för en intervjuare att de röstat på SD.

– Men jag tänker mig att skämmighetseffekten borde klinga av ju större ett parti blir. Nu när SD har stöd av över 10 procent av väljarna borde den bli lägre. Men å andra sidan gör ju SD-kandidaterna bort sig på löpande band, vilket kan förstärka effekten.

Valun sker i samarbete med bland andra Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet i Göteborg.

– Man försöker vikta Valun mot bland annat sådana här effekter för att få Valun så säker som möjligt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.