Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Stor ökning av långtidssjuka

Publicerad 2014-09-11

För sex år sedan införde regeringen nya regler för att minska antalet långtidssjukskrivna.

Men antalet som är långtidssjukrivna är nu fler än när reglerna skärptes 2008, rapporterar SVT.

– Det är ett fiasko, säger Thomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet till Aftonbladet.

Thomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Enligt den nya statistiken från Försäkringskassan har de långa sjukskrivningarna ökat det senaste kvartalet. Mest ökar gruppen av personer som varit sjukskrivna i mer än ett år och upp till två år.

Och antalet är nu fler än 2008 då regeringen införde reglerna med maxgräns för sjukskrivning, rapporterar SVT.

”Psykisk ohälsa ökar”

SVT Nyheter har tagit del av Försäkringskassans siffror för april, maj och juni i år. Och i juni 2008 var det 29 066 personer långtidssjuka. Siffran för samma månad i år landade på 31 898 personer i gruppen som varit sjukskrivna i över ett år upp till två år.

– Vi har fått in många fler i sjukskrivning senaste åren och samtidigt har många som nått maxgränsen fått komma tillbaka både en och två gånger, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan till SVT.

Enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) är det totala antalet sjukskrivna lägre i dag än vad de var 2006 och 2008. Och att andelen längre sjukskrivningar ökar i dag förklarar han med att förtidspensionering inte används i lika stor utsträckning längre. Enligt ministern går det ökade antalet sjukskrivna att förklara med att det rör sig om personer som är sjukskrivna på grund av psykiska sjukdomar.

– Och där vet vi att sjukfall i psykisk ohälsa riskerar att bli längre än vid somatisk, traditionell fysisk, ohälsa. Det är bekymmersamt och vi lägger mycket tid på att försöka analysera och försöka förstå varför den psykiska ohälsan ökar, säger han till Aftonbladet. 

”Ett fiasko”

Att flera personer som utförsäkrats har återvänt till sjukskrivning förklarar han så här:

– Det ingår i systemet, vi har tidsgränser. Har man tidsgränser måste man pröva vad som ska hända. I dag prövar man arbetsförmågan, finns det någon arbetsförmåga här. Finns det inte det överhuvudtaget och kommer inte att finnas i framtiden heller då får man förtidspension nu också, det är ungefär 20 000 personer som får det varje år, säger Ulf Kristersson.

Enligt oppositionen beror det ökade antalet långtidsjukskrivna beror på att regeringen ändrade reglerna för sjukskrivningar 2008.

– Det visar på det vi påpekat i flera år att rehabiliteringskedjan är ett misslyckande. Det är ett fiasko. De har inte fått rehabilitering, de har blivit utförsäkrade. Ska vi vända den utvecklingen ska man säkerställa att man får rätten till rehabilitering och stöd och erbjudande att komma tillbaka till jobbet tidigare, säger Thomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Han menar att den senaste kvartalets ökade antal långtidssjuka beror på att regeringen pressat kostnaderna i sjukförsäkringen som lett till att 87 000 har fått lämna Försäkringskassan.

– Det är inte en arbetslinje, det är en rehabiliteringslinje, säger han.

Sjönk efter regeländring

Efter att reglerna för sjukskrivningar skärptes 2008 och maxgränsen för sjukskrivning sattes på 2,5 år sjönk antalet långtidssjuka.

Men 2010 var siffrorna på väg upp igen. Och nu är antalet personer som är sjuka från ett upp till två år fler än innan reglerna ändrades 2008.

Under den socialdemokratiska regeringen 1998 var 28 424 personer långtidssjukskrivna i över ett år. Ett par år senare, 2003, bestod denna grupp av 74 938 personer år 2003, siffran vände kort därefter ner.