Ny rekordvärme drar in: ”Kan bli över 11 grader”
Polära virveln bakom milda vintervädret
Publicerad 2020-01-15
I Örebro slogs värmerekordet för en vecka sedan.
I dag kan Stockholm, Söderköping och Oskarshamn slå sina.
– Det kan bli någon timme med strax över elva grader i Stockholm, säger meteorolog Malva Lindborg på SMHI.
Den milda vintern kan knappast ha undgått någon. Och det handlar till största delen om polarvirveln som rör sig som en orm runt jorden, som just nu ger oss sydvästliga vindar.
– Att vi har fastlåsta väderlägen är inte ovanligt. Det som är anmärkningsvärt nu är att det är under en ganska lång period, säger Malva Lindborg.
”Onormalt varmt”
I Kungsträdgården och på Södermalm i Stockholm blommar körsbärsträden, tre månader för tidigt. I Skåne har det ännu inte blivit meteorologisk vinter.
– Men Skåne brukar ibland inte få vinter alls, det händer ganska ofta. Normaldatum för vinterns ankomst är i mitten av januari. I sydligaste Skåne, mot Malmö och kusten, är det i slutet av januari. Men hela januari har varit onormalt varm – och det gäller även norra Sverige – det har varit mildluft i hela landet.
– Vi kommer att kunna slå lokala värmerekord i januari. Örebro gjorde det den åttonde. Då var det 10,5 plusgrader i Örebro. Tidigare rekord för Stockholm i januari ligger på elva grader och det är från 2007. Det är inte omöjligt att vi kommer upp till det eller strax över. Även ner längs östkusten i Götaland, mot Söderköping och Oskarshamn ligger prognosen på upp till elva grader, säger hon.
I Junsele var det 8,8 plusgrader den andra januari, varmaste temperaturen sedan 1971.
– Östersund var uppe i nästan nio grader samma dag. Men några värmerekord i norr kan jag inte se i prognosen, säger hon.
”Mildluft perioden ut”
Snöälskare behöver inte deppa, vädret kan fortfarande slå om snabbt.
– Helt plötsligt vänder det och vi får kalluft över oss istället. Men vad jag kan se i min tiodagarsprognos så ligger mildluft kvar hela perioden ut, säger Malva Lindborg.
Åke Johansson jobbar på SMHI:s forskningsavdelning med utveckling av numeriska väderprognoser.
– Atmosfären har stor variabilitet. Den här vintern har ju varit väldigt varm och dominerats av sydvästliga vindar med lågtryck som kommit in på löpande band. Det som är lite ovanligt med den här vintern är att det har varit så mycket av den varan, säger han.
– Just nu är den zonala polära virveln väldigt stark, men den har historiskt varit starkare. Man kan förvänta sig av atmosfären att den varierar väldigt mycket och att det vi kallar normalt – eller klimatet – bara är en statistisk konstruktion som atmosfären aldrig uppnår. Det normala är att det är onormalt.
”Blir allt varmare”
Jordens medeltemperatur har som bekant höjts med en grad sedan förindustriell tid, mest vid polerna.
– Vi befinner oss ganska nära Arktis så vår medeltemperatur har ökat mer än det globala medelvärdet – den har ökat med 1,6 grader här i Sverige. Vi lever med att vi har en väldigt stor naturlig variabilitet, men underliggande finns trenden att det blir allt varmare. Lite av det vi ser nu beror på global uppvärmning, men den absolut största delen är den naturliga variabiliteten, säger Åke Johansson.
Kan vi få en meteorologisk backlash?
– Det är väldigt svårt att se klara mönster. Men atmosfären är väldigt kaotisk, det kan hända i princip vad som helst. Men statistiskt kan man säga att det är betydligt vanligare med den här typen av vintrar, när vi har sydvästläge, än med kalla vintrar.