Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fler verksamheter får öppna i Danmark

Publicerad 2020-04-17

Danska restauranger får vänta ytterligare med att öppna. Bild från Dragör tidigare i veckan.

Efter tidigare besked om öppnade skolor ska nu många mindre företag i Danmark få återuppta verksamheten igen. Det handlar i första hand om verksamheter där det är svårt att hålla avstånd, som frisörer och körskolor – men inte restauranger.

De senaste uppluckringarna av coronavirusrestriktionerna kommer efter segdragna förhandlingar mellan S-regeringen och övriga folketingspartier under natten till fredagen.

"Efter en lång kvälls förhandlingar är det nu många som kan återvända till arbetet och en mer normal vardag", skriver Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Tatuera sig

I den vardagen ska man i nästa vecka till exempel åter kunna få håret klippt, ta körlektioner, eller för den delen skaffa sig en tatuering. Det är verksamheter som varit stoppade med hänvisning till att de innebär automatisk närhet – och därmed risk för smittspridning – mellan människor. Från och med måndag går de an igen, men statsminister Mette Frederiksen betonar samtidigt att danskarna måste vara så försiktiga som omständigheterna tillåter.

"Allt – allt!– hänger fortsatt på det beteende som vi alla uppvisar. Vi ska hålla ihop genom att hålla avstånd", skriver hon på sin Facebook-sida.

Inte så långt

Hon kallar de senaste beskeden en utvidgning av fas 1 i återöppnandet av det danska samhället, där mycket har varit stängt sedan i mitten av mars. Fas 1 har i veckan redan inneburit att de yngsta barnen fått återvända till sina skolor och förskolor, samt att planerad hälso- och sjukvård rullar i gång igen.

För äldre elever och studenter är lärosätena dock fortsatt stängda. Och serveringen på restauranger och kaféer, som normalt sett just skulle ha inlett den sprudlande uteserveringssäsongen, vågar myndigheterna inte öppna än.

"Utifrån en realistisk bedömning av danskarnas beteende kan det i dagsläget inte förordas att gå så långt", skrev Kåre Mølbak, direktör på myndigheten SSI (Statens serum institut), i en rapport i torsdags.