Smittskyddsläkaren: ”Har undervärderat riskerna”
Publicerad 2020-02-28
Folkhälsomyndigheten manar till lugn och menar att den svenska sjukvården står väl rustade inför ett eventuellt utbrott av coronaviruset.
Många har testats för corona i Uppsala som igår fick sitt första bekräftade fall av smittan.
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, är inte säker på att sjukvården är redo för den anstormning som kan vänta.
Krisen i sjukvården och nu också flera misstänkta och bekräftade fall av coronaviruset i Sverige och Uppsala. Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, tycker att myndigheterna tar för lätt på riskerna.
– Jag är rädd att Folkhälsomyndigheten har undervärderat riskerna, det här är en väldigt smittsam sjukdom.
Finns det någon risk att sjukvården inte kommer att klara av det här?
– Både och, skulle jag säga. Sjukvården är rejält pressad redan innan viruset, och jag tror inte att det kommer krävas speciellt mycket för att det ska bli rejäla störningar inom vården.
Italien har drabbats hårt på kort tid, skulle samma sak kunna hända i Sverige?
– Det är just det som jag är orolig för. Sjukdomen i sig är kanske inte jättefarlig för alla patienter, men den har visat sig vara väldigt smittsam. Dessutom är det här är en ny smitta. Det finns ingen immunitet i samhället, ingen som kan stå emot den bättre än någon annan – eftersom ingen tidigare har kommit i kontakt med viruset. Det gör hela populationen känslig, säger Erik Salaneck och fortsätter
– Dessutom finns det ingen medicin mot det här viruset, och det finns heller inget vaccin för att kunna bygga upp en immunitet mot det. Samhället blir därför extra känsligt, oavsett om många blir allvarligt sjuka eller inte.
Oron för viruset kräver redan stora resurser
Så sent som i tisdags, efter en oanmäld inspektion, larmade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om belastningen på Akademiska sjukhusets akutmottagning som var alldeles för hög – och att det fanns risker för patienternas säkerhet.
Samtidigt är trycket hårt på framförallt på Akademiska sjukhuset dit många oroliga vänder sig.
– Vi har en utbredd oro och många som hör av sig. Under de senaste veckorna har vi också genomfört väldigt många provtagningar, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, som menar att oron kräver stora resurser.
– I de flesta av de fallen har sannolikheten varit ganska låg, men man vill ändå vara helt säker och kunna avfärda misstankarna. Men alla dessa samtal och provtagningar tar av våra resurser, och alla som har läst en tidning eller besökt en doktor vet att vården har det tufft som det är ändå.
Vad är det för typ av patienter som har testats hittills i Uppsala?
– Det är framförallt personer som har varit ute och rest i olika delar av världen, och som sedan har blivit dåliga eller allmänt bara är oroliga.
Företagets agerande skapar mer oro
På torsdagen valde det amerikanska företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala att stänga sina lokaler och i stället uppmana sina anställda att jobba hemifrån. Anledningen var att en av företagets anställda misstänktes för att ha kommit i kontakt med smittan.
Erik Salaneck tycker att företagets agerande var lite överdrivet.
– Många är oroliga, det ser man inte minst i det här fallet. Företagets egenhändiga lösning skapar mest oro skulle jag säga, överdriven oro, och det ligger nog ganska långt utanför smittskyddets rådgivning.
Tror du att deras agerande skrämmer andra Uppsalabor också?
– Det är jag övertygad om.
En kvinna i Uppsala vårdas på Akademiska sjukhuset efter att ha konstaterats vara coronasmittad.
PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.