Harriet sitter i karantän på corona-hotellet på Teneriffa
Publicerad 2020-02-25
Harriet Strandvik och familjen hade packat väskorna och skulle resa hem från Teneriffa i dag.
Men en lapp stoppades in under dörren – där det står att hotellet satts i karantän.
– Tack och lov finns det lite olästa böcker i kappsäcken, säger Harriet Strandvik, 45.
Ett hotell med cirka 1 000 turister har satts i karantän på södra Teneriffa. En läkare från den coronadrabbade regionen Lombardiet har bott där, och blivit testad positivt för viruset covid-19.
På hotellet finns åländska Harriet Strandvik med sin man och deras två barn. De hade packat väskorna och skulle bara äta frukost innan flyget skulle ta dem till Helsingfors.
– Den enda informationen vi har fått förutom genom media är en lapp under dörren i morse, där det står att vi inte får lämna hotellrummet. Det är den enda informationen som har kommit från hotellet. Allt är avstängt, säger Harriet Strandvik.
Fick ingen frukost
Vid 11-tiden på tisdagen hade de inte fått någon mat, något vatten eller någon ytterligare information.
– Barnen är lite hungriga. Det är lite sådär att man väntar bara, men undrar hur de har tänkt att de här tusen människorna ska få i sig något?
Inte heller från deras researrangör Tui har de fått någon vidare information.
– Vi har varit i kontakt med dem och det är också väldigt knapphändig information. De får inte tag på folk på hotellet verkar det som, säger Harriet Strandvik.
”Många pensionärer”
The Guardian skriver att man särskilt undersöker personer som varit i kontakt med den italienska läkaren som testats positivt för coronaviruset. Harriet Strandvik känner inte till vem det kan vara.
– Han har tagit sitt ansvar, han var ju läkare och for självmant in. Så det känns ju okej, på det sättet. Sedan är det ganska många pensionärer på det här hotellet, och de kan ju vara extra känsliga och mottagliga. Så man får respektera hur allvarligt de ser på det, säger Harriet Strandvik.
Ingen sjukvårdspersonal har knackat på hotellrummet än så länge. Just nu kan Harriet Strandvik och familjen inte göra annat än att vänta:
– Vi saknar vår lilla hund där hemma. Men jag är glad att vi har mycket böcker med oss. Just nu håller jag på med en romantisk roman.
- Fastnålat inlägg
Coronapandemin är över
5 maj 2023Linnea DigerstedtTre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.
– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.
Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.
”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.
Läs hela Nivette Dawods text här.
Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.
Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.
Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.
– I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.
USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.
Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)
5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.
Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.