Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

FN: Israel sköt medvetet ihjäl journalist

TT

Publicerad 2024-03-14

En pojke gråter intill ett porträtt på videojournalisten Issam Abdallah som dödades den 13 oktober.

Israelisk militär öppnade eld mot ”tydligt identifierbara” journalister när de dödade Reuters videofotograf Issam Abdallah i oktober i fjol, uppger nyhetsbyrån efter en utredning.

Det pågick inga strider över den israelisk-libanesiska gränsen i samband med skotten mot Abdallah och ytterligare flera journalister, konstaterar FN:s fredsbevarande insats Unifil som utrett händelsen.

”Skälet till attackerna mot journalisterna är okänt”, skriver Unifil i sin rapport enligt Reuters.

Att skjuta mot civila – i det här fallet journalister – utgör ett brott mot internationell lag och säkerhetsrådets resolution 1701, konstaterar Unifil. Resolutionen ifråga togs fram i syfte att lösa kriget mellan Israel och libanesiska Hizbollah 2006.

En talesperson för Israels militär (IDF) hävdar att Hizbollah attackerade israeliska styrkor den aktuella dagen och att IDF besvarade elden.

– IDF beklagar alla skador på oinblandade parter och skjuter inte medvetet på civila, inklusive journalister, säger talespersonen till Reuters.

Gruppen med journalister hade filmat i närheten av det libanesiska samhället Alma al-Chaab i närmare en timme när de plötsligt besköts. Issam Abdallah dödades och sex journalister skadades av skotten.