Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Här flyttar paret Kristersson in i Sagerska

Publicerad 2022-12-22

Nu har Ulf Kristersson och Birgitta Ed lämnat Strängnäs för ett liv i Sagerska palatset.

Aftonbladet var med under den första helgen i statsministerbostaden bland kartonger och flyttpizza och fick en stor intervju om det nya livet i Stockholm.

– Vi vill att det här ska vara ett levande hus.

Efter den turbulenta valkvällen i september stod högerblocket som segrare. Moderatledaren Ulf Kristersson utropades till statsminister och nu har över åtta veckor gått. En tid som har varit fylld av höjda röster om svikna vallöften och sjunkande opinionssiffror.

Vi skriver december och helgen innan jul lämnade Ulf Kristersson med fru Birgitta Ed huset i Strängnäs för Sagerska palatset och ett liv i statsministerbostaden.

Hunden Winston var nyfiken på flyttlådorna.

Aftonbladet träffar Ulf Kristersson och Birgitta Ed på fjärde advent – dagen efter att familjen installerat sig hjälpligt. Han har precis varit ute på en löprunda till Djurgården över imponerande 10,6 kilometer och dukat upp med flyttpizza direkt ur kartongen.

– Det är lite ironiskt, Birgitta har pendlat till Stockholm i alla år. Nu prästvigs hon den 22 januari, då ska hon jobba i domkyrkan som ligger 100 meter från vårt hus i Strängnäs, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– För mig är det så otroligt mycket mer praktiskt att bo här. Det har varit mycket resande de här veckorna sedan jag blev statsminister så det här känns bra.

Vill fylla huset med liv

Mitt på golvet nedanför trappan till den mer privata delen av Sagerska står ett gäng flyttlådor som hunden Winston nyfiket sniffar på. Ulf Kristersson öppnar en av dem och hittar sängkläder.

På frågan om han tänker försöka sätta någon personlig prägel på Sagerska så betonar han att huset ska vara som det alltid har varit, däremot vill han fylla det med liv.

– Vi vill att det här ska vara ett levande hus. Det första vi gör är att vi har en traditionell julglögg, det kanske inte är så originellt, men ändå… Det är inför EU-ordförandeskapet så vi har bjudit hit en massa människor inom politiken och näringslivet.

Lyckan att ha gångavstånd till riksdagen kan dock bli kortvarig. UD och hela kvarteret där Sagerska ligger ska renoveras, något som får konsekvenser.

– Det blir nog så att när man kör igång, när det nu sker, då måste vi tömma det här kvarteret och bo någon annanstans.

Att det blir pampiga Villa Loviseberg i Ulriksdal som Statens fastighetsverk köpte i vintras för 59 miljoner kronor, som blir ”evakueringsbostad”, vill han inte slå fast.

– Jag är inte hundra på vart det blir, men jag har förstått att det finns planer. Men det är också ett pampigt hus.

Barnen har flyttat hemifrån

Ulf Kristersson och Birgitta har tre barn, Siri och tvillingarna Ellen och Signe, som får egna rum även om de egentligen har flyttat hemifrån.

Birgitta berättar:

 – Jag tror att väldigt många i vår ålder går igenom det här. Den största förändringen i vårt liv det här året har varit att barnen har flyttat hemifrån. Det är mycket större än att Ulf blir statsminister och jag vigs till präst. Jag menar verkligen det, det är extremt vemodigt och känslosamt. När man är riktigt gammal och tittar tillbaka på sitt liv så tror jag att åren med barnen hemma kommer att vara de allra viktigaste i livet och de är slut nu.

Då får du stå ut med enbart honom, Birgitta?

– Ja, ett öde värre än döden, svarar Ulf skrattandes och förklarar hur julen ska firas.

– På Harpsund och det känns lite speciellt eftersom vi båda är sörmlänningar.

Hur ser era jultraditioner ut?

– Ganska enkla. För mig kretsar mycket kring det som händer i kyrkan. Det är en ny församling i Mellösa där Harpsund ligger så det blir julotta, förklarar Birgitta och Ulf fyller i:

– Birgitta firar alltså jul till Jesu födelse, inte för julgranen eller tomtens skull.

På julaftons dag åker familjen tillbaka till Strängnäs för en älskad tradition som de inte ruckar på.

– Vi har en tradition sedan ganska många år tillbaka att vi jobbar i församlingen med något vi kallar gemenskapsjul. Vi bjuder in ensamma och de som kanske inte har någonstans att fira jul.

– Sedan har vi haft två covidjular och det var känslosamt. Förra julen var hela familjen sjuk i covid och var isolerade, men vi var ändå fem personer. Min mamma satt ensam och det blev hennes sista jul. Det vill man inte ens tänka på. Det var genuint orättvist, säger Birgitta.

Köper ni julklappar till varandra?

– Vi gör det här klassiska, barnen kallar det för ”secret santa”. Man vet själv att man ska köpa julklapp till en i familjen, men ingen annan vet vem. Det finns en övre gräns på ett par hundra kronor. Det är jättemysigt, säger Ulf och berättar att de har olika syn på vad som måste finnas på julbordet.

– Jag är född i Skåne så det ska vara skånska saker. Ska jag nämna en enda sak så är det brunkål. Min mamma gjorde den själv, men numera är det jag som gör den.

– Jag gör nästan rituellt grisfötter. Dem äter bara jag. Jag ska inte säga att det är jättegott, men det har jag alltid ätit med min pappa och han finns inte heller längre. Men det måste finnas, säger Birgitta.

Ulf, är du bra på att koppla av när du är ledig?

– Ja, det är jag faktiskt. Jag har många andra brister, men den har jag inte. Jag är ganska bra på att stänga av.

– För mig är det nog den sista lediga julen på väldigt länge. Jag är färdig präst i januari och är det någon helg vi jobbar så är det julen, säger Birgitta.

Hans och Anna Shimoda tillsammans med Ulf Kristersson vid matbordet på Sagerska.

”En kallelse jag alltid har haft”

Birgitta Ed hade tidigare ett välbetalt jobb som pr-konsult och världen som sitt arbetsfält. Hon förklarar att tanken på att bli präst och studera teologi dock alltid funnits hos henne. När en tragedi skakade familjen tog hon steget hon så länge tänkt göra.

– På fredag är det sex år sedan som en av våra barns kusiner tog sitt liv dagen före julafton. Den där julen var helt absurd och förfärlig på alla sätt. Redan i januari när jag skulle gå tillbaka till jobbet så blev det uppenbart att jag var tvungen att få jobba med det som är viktigt på riktigt. Att vara nära människor i livets stora skeenden och att också dela med mig av den tro som för mig är helt central i livet. Så det som hände då med våran David och det som hände kring familjen gjorde det omöjligt att säga nej. Det är en kallelse jag alltid har haft.

Får vi fråga om ni delar tron?

– Det är absolut inte motsatsen, men jag är inte uppvuxen i tro. Jag har alltid varit intresserad av att diskutera den sortens frågor, men jag kan inte säga att jag har en egen gudstro, säger Ulf.

Birgitta beskriver första tiden som statsministerfru:

– Vi är ganska vana vid att det händer stora saker i våra liv. För oss blir fokus att försöka hålla ihop familjen och hålla ihop oss själva. Även om det blir sent på kvällen så försöker vi ses. Ulf åker kanske till mig i Strängnäs och jag sover i Stockholm när jag kan. Det är så lätt att säga, äsch vi hinner bara säga god natt och äta en snabb frukost ihop. Ja, men då är det så det får bli.

Det innebär att ni är bra på att vårda kärleken?

– Ja, det är vi. Vi träffades när jag var 15 år och gick i nionde klass och efter det har vi inte haft någon paus. Vi har alltså varit bra på att vårda kärleken, annars hade vi inte suttit här. Enda gången jag blir riktigt irriterad är när någon är borta och man inte bemödar sig att ta det där 10-minuterssamtalet någon gång under dagen. Det kan man få in även om det är tidsskillnad och tuffa mötesscheman, det går och det vet vi. För oss är det vad kärleken är, säger Birgitta.

Ulf, hur har den första tiden varit med tanke på alla skriverier om att ni inte infriar vallöften? I senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop tappar du också några procent i förtroende?

– Ärligt talat har det inte varit tungt. Jag vet att det här är ett långlopp, ett maraton. Plötsligt är man ansvarig för allt och jag tror att folk rent intellektuellt inser att man inte kan lösa problem på åtta veckor som kanske har vuxit under åtta år. Ska man göra alla reformer, vi har sagt att vi ska göra ett paradigmskifte i svensk politik, då kan man inte bara höfta utan det kräver noggranna analyser. Politik tar tid och man måste vara metodisk.

Med det sagt, kommer du få någon ledighet i jul?

– Det beror lite på. Chansen är stor att jag får ledigt under själva juldagarna, men sedan kan det hända saker till exempel i Ukraina.

Följ ämnen i artikeln