Brand i kulturkvarter i Falun under kontroll

Petra Weiss/TT

Lisa Svensson/TT

Publicerad 2024-01-04

Ett antal trähus i de gamla kulturkvarteren Elsborg i Falun började brinna natten till torsdagen. På morgonen var branden fortsatt inte släckt, men under kontroll.

Larmet kom in till SOS klockan 00.41 och insatsen pågick hela natten för att undvika spridning till intilliggande kvarter.

Polisen knackade på hos de mest utsatta och ringde runt till personer som bor en bit ifrån kulturkvarteren.

På torsdagsmorgonen var branden fortfarande inte helt släckt, men det finns ingen spridningsrisk längre, enligt räddningstjänsten.

– Det har i princip brunnit ner och vi ser ingen spridning. Jag vet inte när vi är färdiga på platsen, men vi är kvar i alla fall någon timme till, säger Martin Johansson, larmbefäl på räddningstjänsten Dala Mitt vid 06.30 på torsdagsmorgonen.

Det finns inga uppgifter om skadade eller saknade.

Under natten ordnade räddningstjänsten en samlingsplats för de evakuerade vid en mack i närheten. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, men det betyder inte att ett brott har begåtts. Hittills är det oklart hur branden startade.

– Det börjar ju aldrig brinna av sig självt utan det finns alltid en orsak. Sedan om den är teknisk, avsiktlig eller om någon slarvat vet vi inte än. När vi gör det kommer den slutliga brottsrubriceringen, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Kvarteret Elsborg har anor från 1600-talet som gruvarbetarnas stadsdel. FN-organet Unescos skrev in Falun på sin Världsarvslista 2001 och trästadsdelarna Östanfors, Gamla Herrgården och även Elsborg där det nu brunnit har pekats ut som särskilt värdefulla områden, skriver Falu-kuriren.