Mullvadar lämnar ut försäkringsuppgifter för miljoner

Publicerad 2017-02-13

Assistansbolag har ”mullvadar” inom Försäkringskassan som lämnar över hemligstämplade uppgifter om funktionshindrade. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Ett assistansbolag uppvaktade en handläggare med tårta, blommor och biobiljetter – på kontoret – och hon misstänks ha gjort sig skyldig till dataintrång som kan vara värda miljoner.

Fem fall av det här slaget har avslöjats bara det senaste året, rapporterar SvD.

Assistansbolagen skaffar sig kontakter inom Försäkringskassan, som gör otillåtna sökningar i systemen. Så får bolagen tillgång till mängder av hemligstämplad information – för att de lättare ska kunna ”värva” kunder.

Träffades på hotellrum

I ett av fallen ska en kvinna som arbetade på Försäkringskassan i Göteborg ha gjort över 900 otillåtna sökningar i deras register, varpå hon lämnade över listor med hemligstämplad information till en företrädare för ett assistansbolag.

Enligt utredningen dök mannen upp på hennes kontor med tårta, blommor och biobiljetter – och erbjöd henne en chefstjänst inom assistansbolaget. De ska också ha träffats på kaféer och hotellrum.

Kvinnan misstänks nu för mutbrott, tjänstefel, dataintrång och brott mot tystnadsplikt och förundersökningen pågår. Samtidigt har hon lämnat sin tjänst på Försäkringskassan och börjat arbeta på assistansbolaget.

Information värd hundra miljoner

Inom assistansbranschen är konkurrensen hård och enskilda kunder kan vara värda miljonbelopp för ett företag, skriver SvD. De senaste tio åren har kostnaderna för assistansersättningen fördubblats.

I en annan utredning som tidningen har tittat på har en av Försäkringskassans handläggare plockat ut information ur systemen som ”beräknas ha ett värde av flera hundra miljoner kronor” – och sedan bytte denne sida och började arbeta för ett assistansbolag.

”Flera hundra utredningar”

I ett annat fall var en tillförordnad enhetschef på assistansavdelningen ägare i ett assistansbolag och suppleant i styrelsen för ytterligare ett.

– Vi har tittat längre tillbaka i tiden och tagit ett helhetsgrepp där vi hittat de här oegentligheterna. Försäkringskassan har agerat kraftfullt och polisanmält personerna och vi har intensifierat våra internutredningar. Flera hundra liknande utredningar har gjorts, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare för Försäkringskassan, till SvD.

Samtidigt utreds assistansbolagen av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), men de avvaktar polisutredningarna. Företaget som mannen med tårtan arbetar för har därför sitt tillstånd kvar.

ANNONS