Kurderna röstade ja – hotas av miliser
Publicerad 2017-09-26
Kurderna i norra Irak har med största sannolikhet röstat ja till självständighet i den omstridda folkomröstningen.
Men Iraks premiärminister tänker inte bry sig om resultatet och spänningarna i området ökar.
– Kurderna kommer att bo i en bur, säger en milisledare.
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
Trots ett massivt motstånd från i princip alla länder utom Israel genomförde kurderna i norra Irak sin omröstning igår.
Valdeltagandet blev 72 procent – och de förväntas ha röstat ja med bred marginal.
Omröstningen är inte bindande och kommer inte automatiskt förvandla området till en självständig stat. Kurdiska ledare har sagt att de kommer att använda det förväntade "ja"-resultatet för att pressa regeringen i Bagdad i förhandlingar mot självständighet.
Men den irakiske premiärministern Haider al-Abadi kommer inte att vilja prata med styret i irakiska Kurdistan.
– Vi är inte redo att diskutera eller ha en dialog om resultatet av folkomröstningen eftersom den strider mot konstitutionen, säger premiärministern i ett tv-sänt tal, uppger TT.
Även parlamentsledamöter i Bagdad har kritiserat omröstningen och krävt att regeringen ska sända militär till regionen. Den shiadominerade milisen Hashd al-Shaabi (PMU) säger sig vara redo att slåss i Kirkuk.
Besvikna amerikaner
Det är även shiamilisen Badr, vars lokale ledare i Kirkuk säger:
– Irak är emot kurderna, det är även turkarna, iranierna, hela arabvärlden och Europa. De kommer att bo i en bur, skriver Reuters.
USA, liksom FN:s generalsekreterare António Guterres, varnar för att omröstningen kan leda till instabilitet.
"USA är djupt besviket över att den kurdiska regionala regeringen har beslutat sig för att genomföra en folkomröstning om självständighet", säger utrikesdepartementets Heather Nauert i ett uttalande.
Hon säger att USA:s historiskt goda relationer med irakiska Kurdistan inte kommer att försämras, men att det här är ett steg som försvårar för kurderna.
Mandat att förhandla
Buden om när det ska komma ett slutgiltigt resultat skiftar, från 24 timmar till 72 timmar.
Av de 4,58 miljoner väljarna röstade 3,3 miljoner. Före valet hade samma kommission satt väljarskaran till 5,3 miljoner.
Kurderna ser sig som världens största folk utan land. Mellan 25 och 30 miljoner kurder bor i Irak, Iran, Syrien och Turkiet.