Öppet brev till omvärlden: ”Längtar efter normalt liv”

Publicerad 2022-06-11

Ukrainska storstaden Cherson är ockuperad av ryska trupper sedan början av kriget.

I ett öppet brev målar borgmästaren Igor Kolichajev upp en mörk bild av situationen.

– Många är tvungna att köa för att få rysk humanitär hjälp.

Följ ämnen
Ukraina

Förryskningen av Cherson pågår med stor hastighet. Utdelning av ryska pass är på gång, och en folkomröstning om anslutning till Ryssland planeras. Invånare som protesterar har i flera fall torterats, uppger BBC.

På fredagen skrev Igor Kolichajev, den ukrainske borgmästaren som har avsatts av ryssarna, ett öppet brev om situationen i staden på den ukrainska nyhetssajten Politika Strany:

”Varje dag hörs explosioner. Ibland skakar fönster och dörrar i husen som ligger i centrum. Sedan över en vecka finns inget ukrainskt mobilnät i Cherson, bara Krims internet, som blockerar ukrainska sajter, Facebook och sociala medier.

Möjligheten att ta del av ukrainska nyheter via internet har upphört för de flesta. En liten andel kan läsa ukrainska sajter via VPN.

På gatorna rullar många militärfordon märkta med bokstaven Z. Så det vore fel att säga att vi känner oss säkra i Cherson.

”Måste ha ständig koll”

Det finns många ryska produkter att köpa, men folk klagar på deras låga kvalitet. Många är tvungna att köa för att få rysk humanitär hjälp, för vi har inte längre tillgång till ukrainsk hjälp.

Vi måste ständigt ha koll på innehållet i våra mobiltelefoner, för om ryssarna i någon vägspärr upptäcker ”stötande” ukrainskt innehåll blir det mycket obehagligt.

Säkra gröna korridorer för utresa eller inresa har vi inte haft sedan krigets första dag.

Alla caféer och parker, som vi hade fullt av tidigare i vår stad, är stängda. Tusentals människor har förlorat sina jobb och inkomster.

Men en sak har vi inte förlorat – tron på att allt ska bli som förr och att livet i staden ska bli normalt igen.”

 

Förhoppningen är att ukrainska armén ska återerövra staden. Ukrainska framstötar i nordvästra Cherson-området besvaras nu av ryska trupper med minering av området, uppger Institute for the Study of War.

Chersons borgmästare Igor Kolichajev har avsatts av ryssarna.