Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Omöjligt att fylla Unrwas roll i Gaza"

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-02-02

Stora delar av befolkningen i Gaza har behövt fly på grund av kriget. Foto från i måndags.

Effekterna i Gazaremsan kommer att bli katastrofala om FN:s flyktingorgan Unrwa tvingas stänga på grund av pausat bistånd, enligt Shaina Low från den norska hjälporganisationen Flyktninghjelpen (NRC).

– Det skulle vara omöjligt för den humanitära sektorn att fylla det tomrummet på en månad.

Israels anklagelser om att anställda i FN-organet Unrwa var inblandade i Hamas terrorattack den 7 oktober har lett till att många viktiga givarländer, däribland Sverige, pausat utbetalningar till Unrwa. Om de inte återupptas kan organet tvingas stänga sin verksamhet i slutet av februari, varnar chefen Philippe Lazzarini.

Den humanitära situationen i Gaza är redan nu mycket svår. Och den kommer att bli ännu värre om Unrwa inte längre är verksamt där, enligt Shaina Low, som jobbar med kommunikation på NRC.

– Att förlora Unrwa, och de tjänster som de tillhandahåller, skulle leda till en fullständig kollaps av den humanitära situationen i Gaza, säger hon.

– Människor kämpar redan. Många människor går hela dagar utan att äta. Så att förlora Unrwa skulle vara . . . en katastrof på en katastrof.

Arbetat 70 år i Gaza

Unrwa skiljer sig från andra aktörer som bidrar med humanitärt stöd i Gaza, bland annat genom hur stor verksamheten är. Runt en miljon av de människor som tvingats lämna sina hem i Gaza håller till på eller runt platser där Unrwa är aktivt, enligt Low.

– De har en stor, stor, stor mängd mänskliga resurser. Och såklart har de erfarenhet efter att ha arbetat i 70 år i Gaza, säger hon.

Unrwa har också hjälpt NRC med att bland annat nå ut med stöd till platser där det pågår intensiva strider, till exempel Khan Yunis.

”Orimligt straffa människor”

Enligt Israels anklagelser deltog tolv Unrwa-anställda i terrorattackerna mot Israel då Hamas och annan palestinsk milis dödade fler än 1 100 människor och tog över 200 som gisslan.

Shaina Low tycker att organet hanterat uppgifterna som framkommit på ett bra sätt, genom att avskeda de personer som ”anklagas för att ha begått de här hemska gärningarna”, och inleda en granskning. Men hon tycker inte att de effekter som de pausade utbetalningarna får är befogade.

– Att straffa inte bara en organisation, utan också de miljoner människor som är beroende av deras stöd, speciellt när det pågår en kris i Gaza, det är orimligt.

Unrwa har även verksamhet på Västbanken, i Syrien, Libanon och Jordanien.