Blå väderbubbla sticker ut i norra Europa

Publicerad 2023-11-16

Det var en rekordkall oktobermånad i Sverige, Norge och Finland.

Men vi sticker ut – globalt sett var det den varmaste oktober som någonsin uppmätts.

– Det är lite global uppvärmning på steroider, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

Oktober 2023 var den varmaste uppmätta oktober någonsin. Det var hela 0,4 grader varmare än den näst varmaste oktober 2019.

Det är dessutom den fjärde månaden i rad som det är rekordvarmt, enligt statistik från EU:s klimattjänst Copernicus.

I början av oktober var temperaturerna i bland annat Italien och flera balkanländer rekordhöga. Schweiz fick sin varmaste oktobermånad sedan mätningarna startade 1864.

I Sverige, Norge och Finland var däremot upplevelsen den motsatta.

– Det har varit kall luft om vartannat. Ingen sensommarvärme eller indiansommar att tala om, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

Data från EU:s klimattjänst.

Rekordkallt i Sverige

Norge har haft sin kallaste oktobermånad sedan 2009 och den 26 oktober var den kallaste dagen för månaden sedan 1990, enligt landets meteorologiska institut.

I Sverige uppmättes −25,7 grader i Nikkaluokta den 30 oktober.

På en världskarta över oktobervädret är det som en blå bubbla över Sverige, Norge och Finland. Lars Rydström på Klart förklarar det med mer eller mindre konstanta kalla vindströmmar.

– Får man en sån böj med jetströmmen under Sverige så håller det sig mellan Skandinavien och resten av Europa, säger han.

Men den blå färgen blir allt ovanligare på väderkartorna.

– Vi ser förre och färre sådana blå bubblor på världskartan. Det är en utveckling vi sett ända sedan förindustriell tid.

Väderfenomenet förklaringen

Att det varit rekordvarma månader från juni till oktober är ingen slump. Förklaringen till värmerekorden är klimatförändringarna, men även väderfenomenet El Niño, enligt bedömare.

– El niño-fenomenet hjälper till att hålla upp de högsta temperaturerna. Det är lite global uppvärmning på steroider när man har ett el niño-år, säger Klarts meteorolog Lars Rydström.

El niño är ett väderfenomen som orsakas av varma havstemperaturer och ger ovanligt höga temperaturer över havet. Fenomenet återkommer med några års mellanrum.

– Nu är vi mitt i El niño, som väntas fortsätta pågå in i nästa år. 2024 kommer antagligen bli det varmaste året, säger Lars Rydström.

Följ ämnen i artikeln