Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Stopp för ryskt försök att återkomma till FN-råd

Publicerad 2023-10-10

Rysslands försök att återkomma till FN:s råd för mänskliga rättigheter misslyckades på tisdagen. Arkivbild.

I april förra året uteslöts Ryssland ur FN:s råd för mänskliga rättigheter på grund landets anfallskrig mot Ukraina. Ett försök till återinträde misslyckades på tisdagen.

Efter en omröstning av FN:s generalförsamlings 193 medlemmar stod det klart att Ryssland inte lyckats samla tillräckligt med stöd för ett återinträde.

Det var två östeuropeiska platser i rådet som stod på spel, nu tillföll dessa Bulgarien och Albanien. De båda länderna fick 160 respektive 123 röster.

Ryssland lyckades samla 83 röster.

– Ryssland kan fortfarande skryta med att ha stöd av nästan hälften av FN:s medlemmar i dag, påpekar Richard Gowan från den oberoende hjälporganisationen International Crisis Group.

Valet till FN:s råd för mänskliga rättigheter för perioden 2024 till 2026 hade på förhand utpekats som ett test på hur starkt stödet för Ukraina – och ogillandet av Ryssland – fortfarande är.

Människorättsrådets 47 länder väljs in av generalförsamlingen för treårsperioder. Ryssland var inne på det andra av sina tre år när landet kickades ut. Uteslutningen då grundades på en resolution från 2006 som gör det möjligt att utesluta länder som ”begår grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter”.