Bengtzboe-åklagaren om lagen: ”Man kan strama åt det här”
Efter Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”
Publicerad 2019-10-26
Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” har lett till två utredningar, en motion om en ny lag och krav på lagändringar.
Åklagare Bengt Åsbäck, som lade ner förundersökningen mot före detta M-toppen Erik Bengtzboe, ser också allvarliga brister.
– Jag är ingen lagstiftare, men man kan strama åt det här på ett annat sätt, säger Åsbäck.
Vice överåklagare Bengt Åsbäck är den som utrett den före detta M-toppen Erik Bengtzboe, som misstänktes för bedrägeri.
Tidigare i veckan lade Åsbäck ner förundersökningen.
Bristande lag
Åsbäck är kritisk mot att det inte finns ansvarsbestämmelser i den aktuella ersättningslagen – och hur den har tillämpats i praktiken när det gäller riksdagsledamöterna och deras ersättningar:
– Jag kan tycka att det är lite stötande. Fast vår uppgift är att syssla med straffrätt, vi är inga moralpredikanter.
Folkbokförd hos mamma
I april avslöjade Aftonbladet hur dåvarande riksdagsledamoten (M) Erik Bengtzboe hade plockat ut över 158 000 kronor i olika ersättningar genom sitt folkbokföringsupplägg.
Bengtzboe var skriven hos sin mamma i Nyköping och fick därför bidrag till månadsavgiften för sin bostadsrätt i Stockholm och ett så kallat Stockholmstraktamente.
Bostadsrätten som Bengtzboe äger i södra Stockholm, där hans fru och barn är skrivna, menade han bara var hans övernattningslägenhet.
Krävs översyn
Efter avslöjandet lämnade Bengtzboe sitt riksdagsuppdrag och åklagare inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeri.
Då Bengt Åsbäck lade ner förundersökningen pekade han på brister i lagen:
“Ett effektivt och rättssäkert ingripande mot tveksamma eller felaktiga ersättningar kräver av allt att döma en översyn av ersättningslagens regler och att förslagsvis någon form av sanktionsbestämmelser införs i lagen”, skrev Åsbäck.
”Fängelse eller böter”
För Aftonbladet utvecklar Åsbäck sitt resonemang kring sanktionsbestämmelser:
– Det finns ju olika sätt att göra det på. Man kan ju göra som i många lagar, som man kallar specialstraffrättsliga lagar, där man har en ansvarsbestämmelse. Om man bryter mot en viss bestämmelse i den här lagen så döms man till ansvar och så står det då att det är fängelse eller böter.
– Det är bara det att det har aldrig föresvävat de som skrev den här lagen. Därför att riksdagsledamöter ifrågasätter man ju inte, det finns väl ingen anledning. Det här är ju politiker, förebilder. Då behöver man inte skriva en lag på det sättet. Men det har erfarenheten visat, vem ska man tro på, vem ska man lita på? Det är inte det lättaste att svara på.
Saknas kontroll
Enligt Bengt Åsbäck skulle man också kunna ha ett system där riksdagsledamöter fick lämna uppgifter under heder och samvete i samband med yrkade ersättningar:
– Det där inte bara några ord. Det har ju en väldigt stor betydelse för att det är ett straffansvar knutet till en sådan försäkran.
Under Bengtzboe-utredningen noterade Åsbäck också att riksdagsförvaltningens kontroll över ledamöternas begärda ersättningar för övernattningsbostäder i princip saknas.
– Vi har hört handläggare på förvaltningskontoret och det är, jag vet inte vad man ska säga… det är bara att säga att man är folkbokförd 50 kilometer från riksdagshuset, sedan är det inga kontroller, säger Åsbäck.
LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN
L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fem riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna