Chockbeskedet: Så snabbt utplånas regnskogen
Uppdaterad 2020-06-07 | Publicerad 2020-06-06
Skövlingen av världens sista tropiska regnskogar skenar.
En fotbollsplan utplånas – var sjätte sekund.
– Det handlar om en skatt som inte får gå förlorad, säger Alex Brekke, generalsekreterare för Amazon Watch Sverige.
Avverkningen av världens tropiska regnskogar ökar. Under fjolåret gick 3,8 miljoner hektar av tät, gammal regnskog förlorad, enligt en ny rapport från organisationen Global Forest Watch, som bygger på satelitbildsanalyser från University of Maryland.
Det handlar om skog som bundit enorma mängder koldioxid och därmed bidragit till att bromsa klimatförändringarna.
Och som varit hem för en otrolig mångfald av växter och djur.
Siffran motsvarar en fotbollsplan förlorad regnskog var sjätte sekund.
Dygnet runt, året runt.
Brasilien värst
Regnskogen har avverkats över hela jorden. Men ett land står i särklass: Brasilien.
Som Aftonbladet rapporterat har skövlingen där ökat kraftigt sedan Jair Bolsonaro tillträdde som president i januari 2019. Stora arealer regnskog gick också förlorad i fjolårets bränder, som förvärrades av torkan i klimatförändringarnas spår.
I förra veckan kom två andra studier om den kritiska situationen i brasilianska Amazonas, rapporterar The Guardian.
”En skatt”
Den ena studien visade att en yta av skog lika stor som landskapet Härjedalen gick förlorad i fjol. Den andra varnade för en nästan 30 procentig ökning av avverkningen i Amazonas.
– Vi kan inte tillåta att skövlingen fortsätter. Det handlar om vår planets biologiska mångfald, och det är en skatt som inte får gå förlorat, säger Alex Brekke som är generalsekreterare för Amazon Watch Sverige.
Brasiliens miljöminister Ricardo Salles förespråkade nyligen i en videoinspelning att landets regering ska passa på att driva igenom lagstiftning som underlättar avverkningen medan folk är distraherade av coronapandemin.
”Tjäna pengar”
– President Bolsonaro verkar extremt angelägen att tjäna så mycket pengar som möjligt på en total industriell exploatering av Amazonas. Detta är ett brott, inte bara mot naturen, men även mot mänskligheten, säger Alex Brekke.
Vad kan världen göra för att få stopp på det här?
– Det är urfolken som är vid frontlinjen. Genom att stödja deras kamp för sina territorier och sina rättigheter så skyddas regnskogen automatiskt. Vi måste också sätta press på regeringar och företag att inte investera i projekt som bidrar till mer avverkning. Och vi som konsumenter måste anstränga oss att handla lokalt och ekologiskt, säger Alex Brekke.