Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Region Stockholm: För tidigt att tala om utplaning

Uppmanar till att äta påskmiddag 5-7 juni istället

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-10

Samma dag som Anders Tegnell sa att smittspridningen i Stockholm började ”plana ut” registrerades fler nya fall än någonsin.

Det är fortfarande hög smittspridning i huvudstaden, uppger regionen.

– Just när Folkhälsomyndigheten gick ut kände jag inte riktigt att jag hade samma bild, säger smittskyddsläkare Per Follin.

”Förhoppningsvis om en vecka kan vi se en avmattning””Förhoppningsvis om en vecka kan vi se en avmattning”

”Ät påskmiddag 5–7 juni istället” är rubriken på ett pressmeddelande från Smittskydd Stockholm. Nu, och under de kommande veckorna, bedöms smittspridningen av covid-19 vara som störst i området, skriver regionen.

– Vad vi vill åstadkomma med den här notisen är att man ska undvika att samlas nu under påsken, det är det viktigaste. Om det kan ske i samband med nationaldagen så är ju det positivt, men det förutsätter naturligtvis att man ser i juni att smittspridningen gått ner och att myndigheterna har ändrat sina rekommendationer, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

”Hade inte samma bild”

Stockholm har haft 4 061 bekräftade fall av covid-19 och 509 dödsfall.

Under onsdagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att man kunde se en ”väldigt tydlig” avplaning i Stockholm, och att ”R” ligger nära ”1”. Det innebär att en person med infektion smittar i snitt en annan person.

Samma dag kommunicerade Region Stockholm den största ökningen hittills, 298 nya fall, vilket väckt en del frågor.

– Just när Folkhälsomyndigheten gick ut med detta i onsdags, då kände jag inte riktigt att jag hade samma bild. På onsdagen hade vi det högsta antalet fall anmälda på ett dygn. Jag tror att det var lite tidigt, vi skulle nog vilja vänta kanske en vecka och se vart det har tagit vägen. Det är möjligt att vi har uppnått en platåfas, men vi har inte riktigt sett den än, säger Per Follin.

Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm

Skapade det problem för er att Folkhälsomyndigheten gick ut med den bilden?

– Nej, det tycker jag inte. Folkhälsomyndigheten har ett överblickande ansvar för hela Sverige och det klart att de jämför med andra regioner, där man också har stora problem i form av hög smittspridning. Så det tyckte jag inte var problematiskt.

Så du skulle inte säga att Stockholm nått en platå?

– Jag skulle säga att jag vill avvakta några dagar till och se in i nästa vecka, efter påskhelgen, hur läget är. Jag motsäger mig inte deras bedömning, men jag själv skulle gärna vilja vänta litegrann.

Ser du något som tyder på en avplaning just nu?

– Nej. Återigen, när man gör en sådan här bedömning vill man ha lite mer grund för den, kanske se över lite längre tid. Vi är precis där, och vill ta några dagar i taget. Som det är nu har vi en hög smittspridning, i dagsläget, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Tegnell: Beror på vad människor gör

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten angående budskapet från Region Stockholm.

Tidigare i dag sa statsepidemiologen till Aftonbladet TV att det viktigaste för att kurvan i Stockholm och Sverige ska plana ut är att befolkningen fortsätter att följa de restriktioner och förhållningsregler som finns.

– Kurvan lever inte sitt eget liv, utan den är helt beroende på vad människor gör. Men den visar också tydligt att fortsätter vi på det här viset som vi har gjort nu, då tycker jag att ändå att det finns rätt mycket som talar för att vi ligger på en platå, som talar för att vi har en rätt platt kurva i Sverige och att vi förhoppningsvis, om kanske en vecka eller så, kan börja se en mer tydlig avmattning i Stockholm, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten om virusspridningen inför påsk: Fördubbling på vissa hållFolkhälsomyndigheten om virusspridningen inför påsk: Fördubbling på vissa håll