Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Norges Tegnell”: Därför har vi kontroll över spridningen

Uppdaterad 2020-04-14 | Publicerad 2020-04-07

I Norge deklarerar man nu coronapandemin under kontroll.

Men i Sverige dör människor fortsatt, framför allt äldre.

– Sverige har ju haft en lite mer försiktig strategi, säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.

Frode Forland presenterar sig som “Anders Tegnells motsvarighet i Norge” när han ger Aftonbladet en intervju på tisdagen.

Han har tidigare jobbat i Sverige och pratar gärna på svenska om Sveriges strategi under coronakrisen.

Ett knappt dygn tidigare har den norska regeringen gått ut och slagit sig själv för bröstet:

– Vi har coronaepidemin under kontroll, sa Bernt Høie, hälso- och omsorgsminister under regeringens dagliga presskonferens.

Situationen skiljer sig rejält mellan Sverige och Norge.

På tisdagseftermiddagen hade det dött 88 personer i Norge och 591 i Sverige. Omkring 90 procent av de döda i Sverige är personer som var över 70 år.

Anders Tegnell.

Stängt ner samhället

Den norske smittskyddsdirektören Frode Forland pekar på de stränga reglerna – som innefattar bland annat höga bötesbelopp vid brytande av karantän – som orsaken till Norges relativt låga dödstal.

– Huvudåtgärden i Norge är ju att vi har stängt ner samhället för att skydda de äldre och de utsatta grupperna och för att hindra överbelastning på sjukvården. Det handlar om åtgärder som går ut över den allmänna befolkningen men som ska skydda de mest utsatta. Därför isolerar vi inte bara de gamla utan alla med symtom och som kommer tillbaka från resor får sitta i karantän, säger Frode Forland.

Den dagliga norska coronapresskonferensen med hälsodirektör Bjørn Guldvog och smittskyddsdirektör Frode Forland.

Hur skiljer sig den norska strategin mot den svenska enligt dig? 

– Som jag har förstått det så arbetar Sverige också med att skydda de svaga grupperna och det har vi diskuterat flera gånger i våra nordiska möten. Men Sverige har ju haft en lite mer försiktig strategi när det gäller åtgärder i samhället och i skolor och förskolor. 

Om skillnaderna i dödstal mellan länderna säger Frode Forland:

– Det är klart att det är en högre siffra i Sverige än i Norge men det är svårt att säga om Sverige har gjort något snett eller om man bara är på olika stadier i epidemins utveckling. Vi kan inte slå oss för bröstet och säga att vi har lyckats och andra misslyckats. 

Hur viktigt är det med stängda gränser mot Sverige?

– Det är svårt att uttala sig om. Men det har en funktion eftersom smittspridningen skiljer sig så mycket åt mellan länderna. 

Håller du med regeringen om att ni har kontroll på situationen?

– Vi har en viss kontroll på spridningen i landet i nuläget. Det är en lyckad strategi så här långt men det här måste vi kunna hålla fast vid i kanske ett år framåt. Och det är en jättesvår uppgift att hitta en balans mellan styrkan av de negativa effekterna av åtgärderna och epidemins bekämpning på andra sidan. Här måste man balansera och här har Sverige en lite annan ingång.

Socialstyrelsens Johanna Sandwall och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell på en pressträff.

Diskuterar med Norge

Folkhälsomyndigheten följer man de norska coronasiffrorna och när Aftonbladet efterfrågar statsepidemiolog Anders Tegnells analys av skillnaderna mellan länderna nämner han smittspridningen på de svenska äldreboendena som en förklaring:

– Det finns två skäl: att man har smittan hos yngre personer än vi haft i Sverige. Det andra är att man, av skäl vi inte riktigt vet än, har mycket mindre spridning på äldreboenden i Norge än Sverige. Vi har diskussionen med våra norska kolleger för att förstå vad skillnaden är i struktur, testning och personalomsättning, som gör att norska äldreboenden varit bättre på att hålla borta smittan, säger Anders Tegnell.

Borde man infört besöksförbud på äldreboenden tidigare?

– Det är inte där problemet ligger egentligen, det är nog mer komplicerat än så. I praktiken slutade besöken samtidigt i Norge och i Sverige.

Anders Tegnell påpekar vid tisdagens presskonferens att Norge kommer att få ökade problem i den stund som man väljer att dra ner på sina tuffa åtgärder – och kanske ändå hamna i den situation där Sverige befinner sig.

– Norge har med hyfsat stor sannolikhet bara skjutit kurvan framför sig och nu är deras stora problem hur man ska kunna öppna igen utan att få en sån här brant kurva. Det är en utmaning. De har nog vunnit tid men sen är det frågan om när man vill ha sin tid och när man behöver sin tid. Svensk hälso- och sjukvård har ju hunnit med. Det har varit jobbigt men vi har inte blivit överbelastade någon gång. Så den svenska modellen har fungerat på det viset, säger Anders Tegnell.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen