Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vännernas hjälp till hjärnskadade Nicole

Publicerad 2015-05-28

Nu samlar vännerna pengar på Facebook till hennes rehabilitering

Nicole Pike, 20, är svårt hjärnskadad efter en bilolycka.

Men kommunen vägrar bekosta hjälpmedel för hennes aktiviteter.

Nu har en vän startat en insamling på Facebook.

– Vårt mål är att Nicole ska komma ned i poolen och upp på  hästryggen, säger hennes mamma Ann Pike.

Aftonbladet berättade om Nicole Pike den 9 maj. Hon är sedan en bilolycka i september svårt hjärnskadad. Hon kan inte kommunicera, inte styra sin egen kropp och behöver hjälp med allt.

Föräldrarna Ann Pike och Patrik Freij har kämpat för att Nicole ska få den hjälp och de hjälpmedel som hon behöver för att klara av sitt liv och sin vardag.

När Nicole skrevs ut från Orups sjukhus den 27 mars var många praktiska frågor fortfarande olösta.

Helsingborgs kommun har nekat Nicole det mesta som föräldrarna begärt för bostadsanpassningen. De har själva fått bekosta ombyggnaden av duschrummet.

Älskade att rida

Nyligen nekades Nicole även hjälpmedel för att komma ned i poolen i familjens trädgård i Mörarp. Och hjälpmedel för att hon ska kunna komma upp på sin islandshäst Ofelia. För det krävs en ramp, en lift och en handikappanpassad sadel.

Familjen har alltid haft hästar och att rida var ett av Nicoles stora intressen innan hon blev skadad. Ofelia är en gåva från hennes syster Nathalie efter olyckan.

Föräldrarna bedömer att dessa båda aktiviteter kan vara betydelsefulla för Nicoles rehabilitering. Den 10 maj startade därför en bekant till familjen en insamling på Facebook - "Stöd Nicole Pikes rehabilitering".

– Jag satt och läste Aftonbladet om Nicole - som så många andra - och blev bestört över hur det gått till med kommunen och vad Nicole inte fått hjälp med. Då blev jag så arg och tänkte att jag måste göra någonting, säger Karin Fredriksson, 58, som startade Facebook-sidan.

Provad ut hjälpmedel

Nicoles mamma Ann Pike berättar:

– Sedan började det klicka in pengar - olika summor. I dag har 4 800 gillat sidan och 100 000 har läst den i olika länder. Det är verkligen fantastiskt, säger Ann Pike.

– Vårt mål är att Nicole ska komma ned i poolen och upp på hästryggen snart.

I veckan provade NIcole ut hjälpmedel för att kunna rida och fick för första gången efter olyckan sitta på en häst med stöd av två personer. Nicole skrittade i 15 minuter.

– Hon såg lite undrande ut, säger Ann Pike.

Har drabbats av epilepsi

Enligt föräldrarna så behöver Nicole hjälp dygnet runt av två personliga assistenter samtidigt.

Men Försäkringskassan har bara beviljat dubbelassistens 25 timmar och 35 minuter per vecka - mindre än fyra timmar per dygn. Därför måste föräldrarna själva, Nicoles syster samt vänner rycka in vid behov, vilket är ofta.

Nyligen drabbades Nicole av flera epileptiska anfall.

– Hon fick 15 anfall på rad. Två ambulanser kom. Nicole låg på intensiven. Hon fick mediciner men det hjälpte inte. Anfallen pågick i sex timmar, berättar Ann Pike.

– Det går ju inte att vara själv med henne då.

Föräldrarna hoppas nu att Försäkringskassan ska ändra sitt beslut och bevilja Nicole dubbelassistans dygnet runt.

Följ ämnen i artikeln