Bombgripen tonåring vill ha 130 miljoner kronor

Publicerad 2015-11-24

Tonåringen Ahmed Mohamed i USA som fördes bort av polis med handklovar efter att ha visat sin lärare sin egentillverkade klocka, kräver nu 15 miljoner dollar (cirka 130 miljoner kronor) i skadestånd.

14-årige Ahmed Mohamed.

Det är 14-åringens advokat som meddelar kravet som riktar sig till staden Irving i Texas, där pojken bodde, och till den skola där händelsen inträffade. Enligt advokatens framställan har Ahmed Mohamed lidit "allvarligt psykologiskt trauma" av händelsen.

Det var i september som en av lärarna blev misstänksam när pojken stolt visade upp sin klocka – som läraren tyckte liknade en bomb. Rektorn och polis tillkallades, Ahmed Mohamed förhördes och hans ägodelar genomsöktes. Sedan togs han till ett ungdomshäkte och fick lämna fingeravtryck.

Bland andra Ahmed Mohameds far var från början övertygad om att händelsen inträffade för att sonen är muslim.

Historien blev snabbt känd i medierna och reaktionerna blev starka. en upprörd president Barack Obama bjöd in 14-åringen till Vita huset för att vara med på en tillställning med flera av Nasas astronauter.

"Cool klocka. Vill du ta med den till Vita huset", twittrade Obama.

Pojkens familj har sedan dess flyttat till Qatar efter att 14-åringen erbjudits ett generöst stipendium. Han har också fått inbjudningar att besöka exempelvis Facebook, Google och FN.

AFP-TT

Följ ämnen i artikeln