Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hemliga CIA-agenter finns redan i Libyen

Världens dilemma är om vi ska hjälpa rebellerna och i så fall hur mycket

Här är omvärldens dilemma: Hjälpa rebellerna med vapen så de kan störta Gaddafi. Eller leva med att diktatorn sitter kvar.

USA verkar ha bestämt sig. Hemliga CIA-agenter finns redan i Libyen för att bistå oppositionen.

Libyen har utvecklats till rena jo-jo kriget. Ena dagen rycker rebellerna fram tillsynes helt utan motstånd. Nästa återtar Gaddafis soldater städerna som oppositionen nyss höll.

Trots Nato-alliansens bombningar av Gaddafis stridsvagnar och artilleripjäser står det numera rätt klart att rebellerna inte klarar av att utmana diktatorns armé med mindre än att de deserterar.

Rebellerna är för det första inte soldater utan vanliga unga män som med bara någon timmes träning fått ett vapen i handen. De saknar helt striderfarenhet.

Oppositionens soldater har inte heller någon kompetent militär ledning. De verkar använda det mesta av sin ammunition för att skjuta i luften när de varannan dag firar inbillade segrar.

Svår nöt

Rebellerna saknar också tunga vapen. Det går inte att utmana stridsvagnar och artilleri med kalashnikovs även om motivationen är nog så stark.

Omvärlden har fått en svår nöt att knäcka.

FN-mandatet gäller bara att skydda civilbefolkningen. Det ger inte Nato rätt att störta Gaddafi. Samtidigt är det uppenbart att om inte tyrannen försvinner så kan det här kriget fortsätta i evighet.

Västvärlden förhoppning att rebellerna skulle kunna sköta den saken på egen hand är på väg att grusas.

Så vad göra?

USA och flera andra länder utesluter inte att förse rebellerna med tunga vapen och träning i att använda dem.

Faktum är att USA i hemlighet redan verkar ha börjat.

Ansedda New York Times uppger att amerikanska CIA-agenter sedan flera veckor befinner sig på marken i Libyen både för att hjälpa till att peka ut bombmål för planen i luften och för att upprätta kontakter med rebellerna.

Heligt löfte

Detta trots att president Obama när kriget inleddes dyrt och heligt lovade att USA inte tänker sätta in några marktrupper i Libyen.

CIA-agenterna försöker ta reda på var Gaddafis armé har sina ammunitionslager, vilka byggnader som kan klassas som militära mål, var regimens stridsvagnar finns och dessutom ta reda på vilka oppositionen egentligen är.

Folk på marken är ett komplement till den satellitspaning som pågår.

Även brittiska specialstyrkor och agenter från MI6 befinner sig på marken i Libyen i samma syfte, uppger brittiska regeringskällor.

Enligt New York Times skrev president Obama redan för flera veckor sedan under en hemlig order som gav CIA rätt att före rebellerna med vapen. Men uppger att några vapenleveranser ännu inte skett.

USA är livrädda för att hamna i en situation där man ger vapen till grupper som senare visar sig vara islamister och som när de kommit till makten kan tänkas bekämpa Amerika. Man har i färskt minne hur USA beväpnade islamister i Afghanistan på 80-talet för att bekämpa Sovjetunionens invasion bara för att senare upptäcka att man fött embryot till Usama bin Ladins al-Qaida och liknande grupper.

Ingen garanti

Västvärlden verkar inte helt ense om hur frågan om vapen till rebellerna ska tacklas. USA anser inte att det av FN beslutade vapenembargot utgör något hinder mot att förse rebellerna med vapen. Frankrike tycker att det i så fall behövs en ny FN-resolution och Italien säger att det "vore vansinne" att ge rebellerna vapen.

Även om väst ger rebellerna vapen finns ingen garanti för att de lyckas störta Gaddafi. Däremot ökar risken för ett fullskaligt inbördeskrig och att många fler civila dödas.

Vilket är precis vad omvärlden fått i uppdrag av FN att förhindra.