Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ökad klyfta mellan regeringen och MP

Publicerad 2011-09-19

Ett samarbete mellan Miljöpartiet och regeringen verkar just nu vara mycket långt borta.

Fredrik Reinfeldts medverkan i Agenda i går kväll har skapat heta känslor hos de gröna.

– Det var uppenbart att han tonade ned intresset och möjligheten att göra breda överenskommelser, säger Per Bolund, ekonomisk talesperson (MP).

Regeringen har flirtat öppet med Miljöpartiet flera gånger och intresset för att samarbeta om fler frågor än migrationspolitiken har lyfts fram.

Men när Fredrik Reinfeldt i går kväll medverkade i Agenda signalerade han något helt annat, menar de gröna.

– Det var uppenbart att han tonade ned intresset och möjligheten att göra breda överenskommelser. Speciellt lyfte han upp järnvägen där han försökte måla upp en bild av att det inte finns möjlighet att göra större investeringar i järnväg. Det tycker vi är en väldigt konstig signal. Vi ser ju att andra länder satsar mycket mer på järnvägsupprustning än Sverige, säger Bolund.

Just järnvägen är en av de frågor som Miljöpartiet tidigare pekat ut som tänkbara att samarbeta med regeringen om. Andra är upprustning av miljonprogrammen och höjda lärarlöner. Men när nu stora satsningar inom dessa områden ser ut att lysa med sin frånvaro i den höstbudget som Anders Borg presenterar i morgon, har de grönas intresse att samarbeta svalnat rejält.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi är beredda att föra konstruktiva samtal, speciellt när ekonomin ser ut att vara på väg in i en ännu bistrare situation och när vi har en minoritetsregering, men nu är det dags att i stället visa för svenska folket vad vi har för prioriteringar och visa att det finns alternativ till regeringens förda politik, säger Bolund.

Därmed kan Anders Borg räkna med rejält mothugg även från Miljöpartiet när riksdagen i morgon debatterar budgeten.

Men Per Bolund ifrågasätter också äktheten i regeringens vilja att hitta breda politiska lösningar. Regeringen är i minoritet i riksdagen och har därför under det gångna riksdagsåret åkt på en rad uppmärksammade bakslag. Genom ett fördjupat samarbete med Miljöpartiet skulle regeringen enklare få genom sin politik.

– Just nu kan man konstatera att det är mycket oklart vad regeringen vill, om de vill söka breda parlamentariska uppgörelser eller inte. Möjligen är det så att regeringen är splittrad internt, säger Bolund.