"Avskaffa rätten till semester"

Publicerad 2011-04-18

Från fem veckors semester – till noll.

Om debattören Johan Norberg får bestämma försvinner rätten till betald ledighet i Sverige.

– Det är en dålig lag. Semester borde avgöras mellan arbetstagare och arbetsgivare, utan att staten ska lägga sig i, säger han.

Johan Norberg

Vårdförbundet rasar mot att landstinget i Halland försöker locka sjuksköterskor att avstå från sin sommarsemester, med en bonus på 30 000 kronor.

Men den svenska lagen om semester är förlegad, anser författaren Johan Norberg, före detta idépolitisk chef på tankesmedjan Timbro.

– Den är ett arv från industrisemestern, där man stängde fabriken  och uppmanande alla att "gå ut och leka" samtidigt. Nu har vi möjlighet att vara mer flexibla.

"Respekt för individuella behov"

I USA har anställda ingen lagstadgad rätt till semester. I stället beslutar arbetsgivarna om de vill ge sina anställda betald ledighet, och i så fall hur länge. Det är ett system som Johan Norberg även skulle vilja se i Sverige.

– Det borde vara en svensk modell att parterna på arbetsmarknaden gör upp om semester. Det ska lösas genom förhandlingar, inte genom tvång från staten.

Johan Norberg anser att längden på semestern bör utformas individuellt.

– Ersättning från arbetsgivaren kommer i form av pengar och tid. Var vi lägger balansen borde vi själva få bestämma. Om folk inte väljer ledig tid, utan tycker det är viktigare med ekonomiskt tillskott, så är det upp till dem.

Svenska klimatet en förklaring

Han är även kritisk till rätten att lägga fyra veckor av ledigheten sammanhängande under sommaren.

– Det är inte så att det är allas dröm att jobba ihjäl sig större delen av året för att sedan få en kompakt ledighet på sommaren. Som småbarnsförälder har man större behov av att kunna ta ut timmar och dagar då och då.

Anledningen till lagens utformning tror Johan Norberg delvis beror på det svenska klimatet, och att man tagit för givet att alla vill passa på och njuta av de korta sommarmånaderna.

– Men vi behöver se det. Vi håller på att bli ett mer pluralistiskt samhälle, där viljan att vara ledig inte kan ses lika enhetligt som tidigare.

"Jag tillhör minoritet"

Att han är kontroversiell i sin vilja att avskaffa lagen om betald ledighet i Sverige, är Johan Norberg medveten om.

– Jag vet att jag tillhör en minoritet.

Tror du att folk skulle ha lika mycket semester, om man tog bort den lagstadgade rätten?

– Det är en bra fråga. Jag tror att vi är rätt inkörda på det system vi har, och de flesta kommer nog att vilja ha det kvar. Det är möjligt att den yngre generationen och kanske invandrade grupper skulle vara mer benägna att börja förhandla.