Starka protester mot planerat psykhem

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

Gunnilses invånare gillar inte kommunens planer

”Det känns som politikerna gör som de vill, de lyssnar inte på oss”, säger Mikael Andersson och visar platsen för den planerade anläggningen.

Planerna på en ny rättspsykiatrisk vårdanläggning i Gunnilse har skapat folkstorm bland de boende i området.

– Om de rymmer och får lust att sätta en kniv i ryggen på någon, tänk om min fru och mina barn är ute då, säger Mikael Andersson.

Här, mitt emellan Gunnilse och Knipered, planeras nu bygget av Göteborgs nya psykvårdhem.

”Sjuka människor”

– Vi tycker inte att det är en bra placering. Det här är sjuka människor och som dessutom begått brott. Ett sånt hem kan man inte lägga i anslutning till dagis, skolor och bostadsområden, säger Mikael Andersson.

För drygt två år sedan startade han tillsammans med andra boende i området föreningen Vår Framtid i Olofstorp (VFIO). I dag har de enligt egna uppgifter drygt 1 500 medlemmar bland hushållen i Olofstorp.

– Vi har försökt få politikerna att lyssna i flera år, men nu tänker vi ta krafttag. Det känns bara som politikerna gör som de vill. De lyssnar inte på oss.

Rigorös säkerhet

Anneli Hulthén (s), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden förstår de närboendes oro men menar att säkerheten är rigorös.

– Den är till och med bättre än vad vi tidigare visat på och efter att ha tagit fram tre likvärdiga förslag var alla överens om att det här var det bästa.

Vad har de boende egentligen för möjligheter att påverka?

– De har samma möjligheter som alla andra, att komma med synpunkter och att överklaga. Och självklart förstår vi deras oro. Men vi måste se till hela staden och regionens bästa. Det är jättestor brist på vårdplatser inom psykiatrin, säger Anneli Hulthén.

ANNONS