”Oväntat stor sänkning”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

”Den amerikanska centralbanken är väldigt oroad över tillväxten i USA”

En halv procents sänkning av räntan är mer än vad de flesta experter och ekonomiska analytiker förväntade sig.

– Jag tolkar det som att den amerikanska centralbanken är väldigt oroad över tillväxten i USA. De har uppenbarligen blivit ordentligt oroliga efter den senaste månadens turbulens på bostadsmarknaden, säger Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet bank.

”En oväntat stor sänkning”, tycker Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet bank om den amerikanska centralbankens räntesänkning i kväll.

Peter Malmqvist delar oron över problemen på den amerikanska bostadsmarknaden. Dels faller priserna på amerikanska bostäder kraftigt, vilket är extremt ovanligt. Dels har vissa mer riskfyllda bostadslån börjat ge förluster som inte drabbat bara amerikanska långivare utan även brittiska och tyska banker och vissa fonder.

Hämsko

– Kreditturbulensen på bomarknaden är en kraftig hämsko på tillväxten. När man nu sänker räntan så kraftigt så tolkar jag det som att centralbanken är mycket oroliga för att tillväxten ska påverkas negativt, säger Peter Malmqvist.

Ett annat skäl tror till den rejäla sänkningen Peter Malmqvist är att man vill ”stärka den finansiella psykologin” – det vill säga lugna direktörerna.

– Men det kommer att krävas mer räntesänkningar för att stimulera bostadsmarknaden och på sikt stärka tillväxten. Det här är nog bara början.

Hur mycket kommer räntan att sänkas framöver?

– Det beror väldigt mycket på hur tillväxtstatistiken ser ut. Vi vet inte riktigt hur turbulensen har påverkat den amerikanska konjunkturen men den statistik som kommer de närmaste två månaderna blir helt avgörande.

Hur påverkas vi i Sverige och Europa av detta?

– Allt händer först i USA. Sedan händer i princip samma saker i Europa med en viss eftersläpning. Om tillväxten sjunker i USA kan vi förvänta oss att samma sak kommer att hända här i Europa också.