Charterflyg nödlandade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-14

Svenska charterresenärer i flygdrama – Boeing 737 tvingades nödlanda med bara en motor

176 svenska charterresenärer var på fredagskvällen med i ett flygrama när en Boeing 737-800 på väg till Sturup tvingades nödlanda i Budapest.

– Det ryckte till i hela planet och då fick vi meddelande om att spänna fast oss, säger Göran Thörn från Kristianstad som var ombord.

– Det var verkligen inte roligt. Jag var rädd att planet skulle störta i vattnet, säger hans fru Judith.

Nödlandningen gick dock bra. Ingen skadades fysiskt och nu på fredagskvällen väntar de 176 svenskarna på besked om de ska kunna fortsätta mot Sturup i ett annat plan eller möjligen tvingas övernatta i Budapest.

Planet var på väg från Chania på Kreta till Strurup där det egentligen skulle landat klockan 17.00. Flertalet av passagerarna reste med Solresor. Flygbolaget heter Primera Air.

– Som jag fått veta så var det en förhållandevis lugn nödlandning, säger Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor. Det var ett tekniskt fel som orsakade nödlandningen, säger hon.

Göran Thörn, som varit på semester på Kreta med sin fru Judith, berättar att passagerarna fick information av flygkaptenen efter landningen.

– Han berättade att oljetrycket försvunnit i en av motorerna och att han nödgats stänga av den. Men han berättade också att piloterna övar regelbundet på att flyga och landa med en motor och att det inte varit några problem.

Blev ni inte rädda?

– Nja, man blir ju lite skärrad givetvis. Men det var ändå lugnt i kabinen och ingen skrek eller fick panik eller så, säger Göran på telefon från flygplatsen i Budapest. Först trodde väl de flesta att det var luftgropar som orsakade ryckningarna, men så fick vi besked att planet hade fått ett tekniskt fel och att vi var tvungna att gå ner i Budapest.

Paret har ofta rest med barn och barnbarn.

– Den här gången var jag verkligen tacksam att de inte var med, säger Judith Thörn.

Tipsa |
Aftonbladet