Författaren drabbad av levercancer

Publicerad 2013-11-14

Nu behandlas Birgitta Stenberg med cellgifter

Författaren Birgitta Stenberg har drabbats av levercancer.

Nu berättar hon om sjukdomen som håller henne borta från spriten – men inte från skrivandet.

– Jag var så snurrig när den upptäcktes att jag ­inte kunde tänka klart, ­säger hon.

Birgitta Stenberg, 81, är mest känd för sina böcker om ett kringflackande konstnärsliv på kontinenten.

Birgitta Stenberg, 81, är mest känd för sina böcker om ett kringflackande konstnärsliv på kontinenten.

Nu har den frispråkiga författaren drabbats av cancer, vilket hon berättade om i TV4:s ”Efter tio”.

Upptäckten gjordes i augusti när hon undersöktes för en leverinflammation som gav henne gulaktig hud och magsmärtor. I samband med en röntgenundersökning fann läkarna att hon hade flera tumörer på levern.

– Jag var rätt dålig då men sedan lugnade det ner sig, jag tycker att det har blivit bättre och bättre att leva med det här, säger Birgitta Stenberg till Aftonbladet.

Sköter sig

Efter beskedet har författaren genomgått tre cellgiftsbehandlingar på Sahlgrenska sjukhuset och snart är en fjärde på väg berättar hon. Behandlingarna har fått henne att tappa håret men har hållit tumörerna borta från levern.

– Det här är som det är och jag vet inte om jag har mer tumörer som gäller cancer. Det får jag veta nu på måndag, säger Birgitta Stenberg.

I sina böcker har Birgitta Stenberg beskrivit att hon periodvis levt hårt med mycket alkohol. Hon ute­sluter inte att cancern kan bero på det.

– Det är inte alls omöjligt. Det är inte sällsynt att det ena drar med sig det andra men det kan jag inte svara på, det är en läkare som kan det, säger hon.

I flera år har Birgitta Stenberg hållit sig borta helt från alkohol, berättar hon. Nu har cancerdiagnosen blivit ytterligare ett skäl till att ”sköta sig”, som hon säger.

– Jag ser till att inte kröka, jag mår inte bra av det, jag har en känsla att jag gör fel när jag gör det.

Fortsätter att skriva

Birgitta Stenberg berättar att hon försöker leva som vanligt trots diagnosen. För närvarande arbetar hon med två böcker.

– Skrivandet håller jag envist fast vid.

– Det är rätt naturligt att det här händer, man ska ­inte vara kvar här i onödan och ta plats i en värld som håller på att gå under, säger hon till Aftonbladet.