Säkerhetsrådet möts om Syrien

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-09-11

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd möttes på onsdagskvällen för att diskutera krisen i Syrien.

Medlemsstaterna uppges ha diskuterat möjligheterna att försätta den syriska kemvapenarsenalen under internationell kontroll.

USA, Storbritannien, Kina, Frankrike och Ryssland samlades sent på onsdagskvällen svensk tid i New York, rapporterar Sky News.

Enligt nyhetsbyrån Reuters diskuterade de fem länderna som har vetorätt i FN en plan för att få den syriske presidenten Bashar al-Assad att överlämna landets kemiska vapen till det internationella samfundet.

Diskussionerna fortsätter

– Alla redogjorde för sina ståndpunkter men det förekom inga egentliga förhandlingar, sa en FN-diplomat efter den 45 minuter långa mötet, som ägde rum på den ryska FN-representationen, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt Reuters kommer diskussionerna återupptas mellan USA och Ryssland under ett bilateralt möte under torsdagen i Geneve, Schweiz.

BBC uppger att Storbritannien, USA och Frankrike inställda på att driva igenom en bindande resolution mot Syrien, medan Ryssland har förordat en icke-bindande resolution.

Striderna fortsätter

Under onsdagen rasade strider i den kristna staden Maaloula när regeringsstyrkor försökte återta kontrollen över staden, uppger BBC. Maaloula intogs i helgen av rebellstyrkor, understödda av medlemmar av den al-Qaida-anknutna islamistorganisationen Nusrafronten.

Över 100 000 personer har dött i Syrien sedan upproret började mot Bashar al-Assad 2011.