Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

S presenterar sjukvårdspaket

Publicerad 2013-09-30

Socialdemokraterna vill satsa mer pengar på sjukvården – och presenterade i dag ett paket för mer personal, bättre samordning och minskad administration i sin budgetmotion.

– Vi får återkommande rapporter om stora brister i sjukvården, det är mot bakgrund av det vi gör det här, säger Magdalena Andersson (S).

På en presskonferens i riksdagen presenterade Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson i dag ett sjukvårdspaket som finns med i partiets kommande skuggbudget.

Hon inledde med att beskriva S syn på problemen vården brottas med. Med personal som går på knä, jobbar mycket övertid och med ökande andel anmälningar om arbetsmiljöproblem som följd.

– För mig är det här ett tydligt tecken på att någonting inte står rätt till, säger Andersson.

Hon beskriver situationen i svensk sjukvård i dag som oroande.

– Vi får rapporter om att det tar längre tid för ambulansen att komma i tid, vi får höra om kvinnor som får föda barn i väntrum. Vi får också höra om överbeläggningar på sjukhusen. Det är inga problem som man löser med fortsatta skattesänkningar. Här behövs mer personal och mer tid så att vi kan ha en bra sjukvård.

Enligt Andersson gäller överbelastningen även läkarna som i dag endast ägnar 30 procent av sina arbetsdagar åt patientkontakter. Resten av tiden går åt till administration.

”Fokus på sjuka äldre”

Socialdemokraterna avsätter i sin budget för nästa år två miljarder kronor för sjukvården. Om S får bestämma kommer pengarna att fördelas efter att landstingen ansökt utifrån sina behov.

Ett särskilt fokus ska finnas på att säkerställa att äldre sjuka får en bra vård genom mer personal.

– Det kan handla om att man i större utsträckning kan få läkarbesök i hemmet, att vi har fler specialiserade äldreläkare. Men också att man har bättre möjligheter att direktinlägga äldre på vårdavdelningar så att de inte behöver tillbringa många timmar på akutmottagningarna, säger Magdalena Andersson.

Minska administrationen

S vill också minska administrationen i vården. Man vill att staten, landstingen och de fackliga vårdorganisationerna ska samlas för en "nationell vårdrevision" där lagar, it-system och journalhantering ska kartläggas för att hitta möjligheter att minska det administrativa arbetet.

– Vi inom Socialdemokraterna vill ge mer pengar till sjukvården i stället för att satsa på skattesänkningar, säger Andersson.

Hon menade att S gör "en väsentlig satsning på sjukvården" men att pengarna inte kommer att lösa alla de problem som finns.

– Det räcker till ungefär 4000 personer, men det beror på hur pengarna fördelas. Det är i huvudsak avsett till personal men skulle kunna handla om ambulanser, säger Andersson.

Regeringen ställer sig frågande

Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton säger att regeringen ställer sig frågande till dagens S-satdning.

– Det är intressant att de ville anslå två miljarder mer till sjukvården. Men den första frågan är ju varför de inte höjer landstingsskatten, för de är ju ändå de som står för fiolerna när det gäller sjukvården. Men bortsett från det är det så att det finns sjuksköterskor som skulle kunna arbeta i vården men som i dag arbetar på andra håll. Det finns dessutom läkare som skulle kunna arbeta fler timmar. Men då krävs det högre löner, säger han.

Enligt Hamilton vill inte Magdalena Andersson tala om att högre löner behövs.

– Det vill hon inte få över sina läppar. Men ska förslaget ha effekt innebär det högre löner och jag är inte säker på att hon vill göra det i praktiken.

Hamilton säger också att fler läkare och specialistsjuksköterskor skulle kunna lockas till vården om brytpunkten för statlig skatt höjdes. Det är en reform som S och den övriga oppositionen motsatt sig.