Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Vänsterpartiet lägger betygsfrågan på hyllan

Publicerad 2013-10-12

Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet ger upp kampen mot betygen.

Under sitt tal på Vänsterdagarna i Malmö slog partiledaren Jonas Sjöstedt fast att partiet inte kommer att driva på för något slopande under nästa mandatperiod.

– Jag tror inte det kommer vara den stora skolfrågan de kommande åren. Debatten kommer handla om privatiseringar, fallande resultat och skolor som inte fungerar som de ska, säger han.

Under helgen träffas 700 V-politiker i Malmö när partiet anordnar kommun- och landstingsdagar. Tidigare i dag höll partiledaren Jonas Sjöstedt ett tal där han både manade på partiet inför nästa års valrörelse och idkade en del självkritik.

V-ledaren slog fast att partiet varit för dåliga på att visa väljarna att man lyckats driva igenom vänsterpolitik i de kommuner och landsting där man är med och styr. Efter talet utvecklade Sjöstedt sina tankar för Aftonbladet om hur partiet måste byta attityd.

– Vi är ofta så ambitiösa och vill göra så mycket att vi inte är nöjda med de framgångar vi får. Därför berättar vi heller inte om dem. Många av våra egna partimedlemmar vet inte om att vi genomfört avgiftsfri kollektivtrafik i flera kommuner eller att vi höjer låga kvinnolöner på andra ställen. Vi måste själva berätta om att vänsterpolitik inte bara är fina idéer. Det är något vi gör verklighet av och det fungerar alldeles utmärkt, säger han.

”Vi genomgår en förändring”

Enligt Sjöstedt genomgår partiet just nu en förändring som går i rätt riktning.

– Vi är stolta över det vi uträttar i de kommuner där vi styr, inte minst i Fagersta där vi har egen majoritet. Jag tycker att väldigt många i partiet är med noterna och tycker det här är bra. Det kommer fram fler och fler exempel på saker vi gör kommunalt. Det handlar om miljöfrågor eller att vi tar tillbaka privatiserad äldreomsorg. Vi både söker makten och är duktiga på att förvalta den. Det berättar vi gärna om, säger han.

I skoldebatter får vänsterpolitiker ofta höra att de enda de vill är att förbjuda läxor och ta bort betygen. Enligt Sjöstedt handlar det om missuppfattningar som behöver klargöras.

– Vi är inte för att förbjuda läxor, vi vill att alla barn ska ha hjälp med att göra läxorna i skolan av läraren. Det viktiga är att vi får en bra skola för alla barn. Vi vill ta bort vinstintresset så att skolorna inte går i konkurs, vi satsar på fler lärare och satsar på skolor som har problem med resultaten.

Lägger betygsfrågan på hyllan

Ett tydligt besked kom också i betygsfrågan. V kommer under nästa mandatperiod inte att driva på för att betygen ska slopas, något man tidigare velat.

– Jag tror inte det kommer vara den stora skolfrågan de kommande åren. Det kommer i stället handla om privatiseringar, fallande resultat och skolor som inte fungerar. Då tycker jag vi ska lägga fokus där och inte på en fråga som vi knappast kommer kunna förändra de kommande åren. Det är en politisk realism där vi fokuserar på det viktigaste, säger Sjöstedt.

V-ledaren gjorde också klart att partiet ska stå upp för att skatteuttaget i Sverige måste öka. Men han menade samtidigt att man måste vara tydliga med att de flesta löntagare inte förlorar ekonomiskt på vänsterpolitik. De som tjänar under 30 000 kronor i månaden ska inte få höjda inkomstsskatter om V får bestämma.

– Många inser inte att de faktiskt vinner på vänsterpolitik. Det handlar om studenter, ensamstående föräldrar och hyresgäster. Det är stora vinnare i våra ekonomiska förslag. De som vi vill ska betala mer är storbankerna och de som har riktigt höga inkomster. För en låginkomsttagare råder inga tvivel om att vår politik är mycket mer förmånlig än regeringens, också ur ett strikt ekonomiskt perspektiv, säger han.

”Vill inte bli stödparti”

Inför valet nästa höst har V sagt att man vill sitta med i en regering med S och MP. Men inte till vilket pris som helst. Man kommer inte att acceptera fortsatta privatiseringar i välfärden.

– Det är inte ett alternativ att bli ett stödparti. Det finns två alternativ för oss. Antingen är vi ett regeringsparti med fullt regeringsansvar och ministrar eller så är vi ett oppositionsparti som gör upp i enskilda frågor när vi kan driva politiken till vänster, men som inte har något större organiserat samarbete med en regering. Men det är så klart bäst att sitta i en regering, för vi vill vara med och styra, säger Sjöstedt.