Nacka kritiseras för Babs-isolering

Publicerad 2013-07-30

”ENORMT TRÖTT”2004 drabbades Alice Babs av en stroke och familjen började redan då märka av personlighetsförändringar: ”Egentligen hade det börjat redan lite tidigare än så. Hon var enormt trött och hon hade svårt att hålla reda på sådant som om det var hon eller jag som skulle sjunga först när vi uppträdde tillsammans”, säger dottern Titti Sjöblom till Demenscentrum.se.

Den folkkära sångerskan Alice Babs, 89, isolerades på äldreboendet – efter en infekterad tvist om vem som får besöka henne.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu skarp kritik mot kommunen, rapporterar Expressen.

För drygt ett år sedan drabbades Alice Babs av en andra stroke.

Det fungerade inte längre att bo hemma. Sångerskan flyttade därför till ett seniorboende i Nacka kommun för att få den vård hon var i behov av.

Vänner och bekanta vallfärdade för att besöka sin demenssjuka vän.

"Varit bedrövligt"

Hennes dotter Titti Sjöblom, 63, beskrev i en intervju med Aftonbladet i maj den problematiska situation.

– Det blev lite turbulent så boendet slog larm till både oss och läkare. Mamma har mått väldigt dåligt efter flera besök, sa dottern då.

Alice Babs telefonnummer ska då ha byts ut och hennes dörr blivit låst för besökare.

Vännerna blev rasande då de inte kunde besöka sin vän – och en tvist mellan anhöriga och vänner inleddes.

Kommunen måste vidta åtgärder

Ett klagomål lämnades in till Socialstyrelsen i april.

Nu kritiseras Nacka kommun av inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Aftonbladet har tagit del av IVO:s beslut. Bland annat står det att: ”Av lagens förarbeten framgår att socialtjänsten inte får vidta insatser ”över huvudet” på den enskilde.”

Social- och äldrenämnden i Nacka måste nu ”vidta åtgärder för att säkerställa den enskildes rätt till självbestämmande”, enligt beslutet.

– Vi tittar på beslutet och ser över så att vi gör allt för att säkerställa den enskildes rätt till självbestämmande. Vi följer den här situationen nära, säger Nacka kommuns presschef Sam Carlsson.