Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Försvarsmakten kan begära ersättning

Uppdaterad 2013-09-23 | Publicerad 2013-09-21

Kompanichefen Johnny Landgren.

Färre elever än beräknat.

Och löften från Arbetsförmedlingen som inte går att leva upp till.

Nu funderar Försvarsmakten på att begära ersättning för det havererade samarbetet.

När kompanichefen Johnny Landgren på Sjöstridsskolan i Karlskrona tog emot de nya eleverna på förberedande militärutbildningen FMU den 26 augusti visade det sig att de inte var 120 stycken, som beräknat.

– Vi fick från början 75 elever som blev anvisade, men det ryckte in 64 elever. I dagsläget är vi 54 kvar, säger han.

I Göteborg, där exakt samma koncept just har inletts, har Försvarsmakten fått 60 ungdomar trots nästan 100 platser.

I Boden, där det endast kommer att genomföras en militär utbildning, hoppas Försvarsmakten på att de 120 platserna fyllts tills programmet börjar i oktober, men vet inte säkert.

Analyserar ekonomiska förlusten

Hur mycket pengar Försvarsmakten förlorat på grund av deltagarbristen håller just nu på att analyseras. Enligt uppgift till Aftonbladet rör det sig om nästan 1 miljon kronor, men det kan projektledaren Patrik Elisson inte bekräfta.

Däremot, säger han, diskuterar Försvarsmakten nu med Arbetsförmedlingens jurister om pengarna ska krävas tillbaka på något vis.

– Vi räknar på hur mycket pengar det är, det handlar om mat som beställts, uniformer som inte används, och gör en analys ifall det är värt att begära ersättning, säger han.

”Det går inte”

Lernia, som håller i den civila utbildningen, har inget skriftligt avtal med Arbetsförmedlingen om FMU-utbildningen och meddelar därför att man inte kan kräva några pengar tillbaka för bristande deltagande.

På Arbetsförmedlingen är inställningen dock att Försvarsmakten inte ska få någon ersättning för ekonomisk förlust:

– Ingen myndighet kan kräva en annan myndighet på ersättning. Det går inte. Försvarsmakten har redovisat att det är en ersättning som de hade räknat med, men vi har inte satt något mål eller skrivit någon överenskommelse om siffror, utan hela tiden sagt att vi ska göra så gott det går att hitta ungdomar tillsammans, säger Soledad Grafeuille, projektansvarig på Arbetsförmedlingen.