Offensiv debatt i Agenda

Publicerad 2013-10-06

Nerverna på helspänn när alla partiledare möttes

Det blev en het debatt i SVTs Agenda i kväll. Allianspartiernas ledare utmanade tydligt socialdemokraternas Stefan Löfven. De gick flera gånger till samlad attack. När jobben diskuterades var det stundtals som att Fredrik Reinfeldt och och Stefan Löfven var ensamma i studion.

– Jag hatar arbetslösheten, sa Stefan Löfven (S)

– Jag hatar utanförskapet, kontrade Fredrik Reinfeldt (M)

Att mindre än ett år återstår till valet och att den sittande regeringen behöver leverera för att få sitta kvar, märktes tydligt i valårets första partiledardebatt. Stämningen var tidvis hätsk och ingen av partiledarna drog sig för att hoppa på, eller driva med sina motståndare. Statsminister Fredrik Reinfeldt anklagade sin främsta motståndare Stefan Löfven flera gånger för att inte ha koll på sina egna politiska förslag.

- Ta en kväll och gå igenom din egen motion i lugn och ro, uppmanade han s-ledaren.

När jobben debatterades var det stundtals enbart de två statsminsterkandidaterna som debatterade. När Stefan Löfven deklarerade att han hatar arbetslöshet kontrade statsministern.

– Jag hatar utanförskap. När jag tillträdde hade vi 550 000 förtidspensionärer, nu är vi nere i 365 000.

Han anklagade därefter oppositionen för att vilja gå från jobbskapande till att sätta folk i utanförskap och för att vilja bygga ut bidragssystemen. Och Stefan Löfven påtalade i sin tur att regeringen inte lyckats med sin politik.

– Vi har en högre arbetslöshet nu än när ni tillträdde, vi har en ökning av antal människor som är beroende, det är resultatet av er politik.

Temperaturen steg

Som väntat pressades även Stefan Löfven på vilken laguppställning han tänker sig om det blir regeringsskifte efter nästa val. Men Agendas tittare fick inget svar från s-ledaren. Däremot påtalade han att besked kommer.

– Men det viktigaste är det som händer efter valet, sa han och påpekade att Sverige i dag har en klen minoritetsregering. Också efter den repliken steg temperaturen i studion mellan företrädarna för de två största partierna. Fredrik Reinfeldt pressade Stefan Löfven och ville att han skulle svara på om han skulle bilda en majoritetsregering vid ett regeringsskifte efter valet.

– Lovar du en majoritetsregering? upprepade Reinfeldt flera gånger, men svaret uteblev.

”Viktig fråga”

När klimatet skulle debatteras var det framförallt Annie Lööf (C) och Åsa Romsom (MP) som stångades för att övertyga väljarna om att just de tillhör  det klimatvänligaste partiet. Åsa Romsoms budskap gick ut på att det krävs en helt ny regering för att nå klimatmålen och Annie Lööf kontrade med att opppositionen pratar, men att regeringen gör verkliga saker. Alliansen försökte också pressa Stefan Löfven i var S står i kränkraftsfrågan, men svaret uteblev.

–  Vi ska ha en överenskommelse över blockgränserna, låt oss göra det tillsammans. Det här är en viktig fråga, svarade han.

”Leker affär med välfärden”

En stor del av debatten ägnades också åt skolan. Här fick folkpartiledaren och skolministern Jan Björklund en känga av s-ledaren Stefan Löfven då han påtalade att resultaten i den svenska skolan sjunker.

– Nu har du varit utbildningsminister längre än någon annan minister sedan grundskolan infördes 1962, och det du har gjort måste ju haft betydelse? Men resultaten sjunker ju?

– Jag är inte nöjd, men det tar tid. Vi behöver flytta ner betygen ännu mer, förstatliga skolan, höja lärarlönerna. Men vi kan inte minska klasserna i den takt som ni vill eftersom det saknas behöriga lärare, svarade Jan Björklund.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt valde att kritisera de vinster som landets friskolor plockar ut.

– Man leker affär med den svenska välfärden, sa Sjöstedt.

Under det sista debattämnet som handlade om brott och straff riktade Sverigedemokraternas Jimmie Åkessson skarp kritik mot regeringens politik.

– Vi behöver renodla polisens uppdrag och förebygga brott och bekämpa dem, sa han.

Medan statsministern i sin tur anklagade både Åkesson och redaktionen på Agenda för fel ingång i ämnet. Han påtalade att den dystra bild som målades upp i själva verket är mycket ljusare.

– Brottsligheten går faktiskt ner, sa statsministern