De mutar facket för att hjälpa sparkade

Publicerad 2013-11-05

Varsel och uppsägningar har blivit en guldgruva för omställningsföretagen.

Nu avslöjar tidningen Dagens arbete hur företagen mutar facket med travkvällar, datorer och champagne i jakten på fler uppdrag.

– Vi ombudsmän är högvilt för omställningsföretagen, säger Ola Sjösten, ombudsman på IF Metall.

Samtidigt som den ekonomiska krisen lett till uppsägningar över hela landet blomstrar affärerna för omställningsföretagen.

Hittills har företagen fått 3,68 miljarder för att hjälpa uppsagda genom jobbcoachning.

Vilket omställningsföretag som ska få de eftertraktade kontrakten beslutar de fackliga ombudsmännen – som enligt Dagens arbete blivit måltavlor för omfattande mutförsök.

Hummer och champagne

– Vi blir erbjudna allt möjligt. Hockeymatcher, fotbollsbiljetter, biokvällar, kvällsseminarier med middag, säger vice klubbordföranden Stefan Leiding vid Scaniafabriken i Södertälje till Dagens arbete.

Andra fackliga representanter som tidningen pratat med har blivit erbjudna en bärbar dator, hummer och champagne på en säljares privata sommarställe eller en helkväll på showen Ladies Night i Scandinavium.

– Vi ombudsmän är högvilt för omställningsföretagen. Jag skulle lätt kunna fylla kalendern med möten med dem. Rapporterar medierna om en större nedskärning dröjer det inte länge innan telefonen går varm, säger Ola Sjösten.

Finns inga regler

Enligt organisationen Institutet mot mutor är gåvorna från omställningsföretagen troligen olagliga.

Trots det har fackförbunden som Dagens arbete varit i kontakt med inga riktlinjer.

Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare på IF Metall och säger att "sunt förnuft borde räcka".

– Man ska vara så försiktig att det inte kan finnas minsta misstanke om att man upphandlat ett visst företag för att man fått något.

– Men det finns gråzoner. Om ett företag bjuder på en middag eller ett mindre evenemang i samband med en presentation kan det vara okej, säger Veli-Pekka Säikkälä.

”Inget extravagant”

Omställningsföretagen förnekar att det handlar om mutor.

– Alla omställningsföretag har någon typ av kontaktskaperi. Så är det. Men i grunden är branschen självsanerande. Det spelar ingen roll om vi så bjuder på Grand Hotel i Stockholm om vi inte är en bra omställningsleverantör, säger Hans-Olof Jonsson, rekryteringskonsult på omställningsföretaget Kornboden.

Kathrine Engman är vd på branschjätten Antenn:

– Skulle vi inte kunna ha en dialog med de fackliga? Det låter konstigt. Att sitta på ett möte utan att äta något. Vad ska vi göra då? Dialogen innefattar att man gör något trevligt tillsammans. Jag ser inget extravagant i det.