Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Sandrabatten – älskas av blommor, hatas av ogräs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-18

Bäst av allt:
Du behöver aldrig vattna!

En sandrabatt kan vara lösningen på dina trädgårdsbekymmer. Enkel att anlägga, lätt att sköta. Dessutom verkar det mesta trivas med sand mellan rötterna.

En sandrabatt kan vara lösningen på dina trädgårdsbekymmer. Den är nämligen enkel att anlägga och sköta. Och det går faktiskt – tvärtemot vad många kanske tror – att odla nästan vad som helst i sand.

Den som betvivlar det kan bege sig hem till Peter Korn utanför Eskilsby utanför Göteborg. Hit kommer besökare från hela landet för att se den botaniska trädgård som Peter har ägnat de senaste sex åren åt att skapa. Han har experimenterat med en mängd olika former av planteringar och jordblandningar. Och har kommit fram till att ingenting slår sand.

– I en kompostjord växer ogräset hej vilt, medan det i en sandrabatt blir mer fokus på själva blomningen eftersom ogräset inte trivs sanden. Ogräset vill ha fuktig yta och det får det inte när man har en rabatt av sand. Ytan blir torr och då trivs inte ogräset. Och när det väl kommer är det lätt att rensa bort.

Behöver aldrig vattna

Något som lockar honom är friheten som en sandrabatt ger när det kommer till själva utformningen. De kan se ut nästan hur som helst.

– Man kan göra mycket snyggare former på sandrabatterna.

Det bästa av allt är ändå att man aldrig behöver vattna. Enda gången han vattnar sina rabatter är vid själva planteringen. Sedan sköter den sig helt själv.

Trixet är att välja växter som trivs i torrare miljö, berättar han. Men alla växter funkar. Peter odlar det mesta. Att vandra runt i hans två hektar stora botaniska trädgård är en fantastisk upplevelse. Här växer inte bara de växter vi är vana vid att se hemma i våra vanliga trädgårdar, som perenner, rosor och rhododendron. Här möter man också mera exotiska växter som Peter hämtar hem från världens alla hörn.

Bergsvallmon trivdes

Även växter som enligt konstens alla regler inte borde trivas i sand har han fått att frodas. Något som förvånade honom själv var att bergsvallmon trivdes över förväntan. Även grönsaker får han att trivas.

– Det finns en odlare i Norrland som odlar grönsaker i sand med gott resultat. Grönsakerna blir till och med större än i vanlig jord. Särskilt rabarber blir ovanligt stora.

Vissa växter kan bli något mindre till växten och sprida sig lite mindre. Men det ser Peter bara som en fördel eftersom han då får plats med fler växter. Detta vägs också upp av att de blommar desto mer och flitigare.

Så varför inte våga en sandrabatt nästa gång det är dags att förändra i trädgården?

Text: Ann-Kristin Lindh

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Tänk på!

Undvik växter som skjuter rotskott. De har en tendens att sprida sig och kan lätt utvecklas till ett ogräs.

Ta bort all jord från rötterna innan du planterar dem i sanden. Gör du inte det stannar rötterna kvar inne i jordklumparna i stället för att sprida ut sig i sanden. Du behöver inte vara orolig för att skada rötterna. Skaka av all jord, trassla ut eventuella rotsnurror och passa på att dela plantan om det går.

Välj växter efter läge. Vissa vill ha sol, andra halvskugga eller till och med skugga.

Lägg eventuellt på lite ekologisk gödning när du har planterat klart. Det hjälper plantorna att komma igång snabbare.

Följ ämnen i artikeln