Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Arafats död ingen språngbräda för fred

Fem år senare skriker palestinierna efter en ny ledare av hans kaliber

När Yassir Arafat dog var det många som jublade.

Äntligen var ett fredshinder undanröjt.

Fem år senare kan man konstatera att Arafats död inte blev någon språngbräda till fred.

Tvärtom.

När Arafat var palestinierna obestridde ledare brukade Israel hävda att de inte hade någon partner för fred.

Formulerat mer rakt var budskapet till palestinierna; Gör er av med Arafat. Innan dess blir det inga verkliga fredsförhandlingar.

Israel gick så långt som att bomba sönder det mesta av Arafats "presidentpalats" och tvinga honom i husarrest. Sedan tog naturen hand om resten. Arafat blev svårt sjuk och dog i Paris av en stroke den 11 november 2004. 75 år gammal.

Palestinierna misstänker fortfarande att det var Israel som förgiftade honom även om några bevis för detta aldrig presenterats.

Arafats död satte många bollar i rörelse. Ingen rullade i riktning mot ett nytt fredsavtal.

* Splittring. Plötsligt fanns det inte längre någon som kunde hålla ihop det palestinska folket. Klyftan mellan de militanta islamisterna i Hamas och Arafats sekulariserade Fatahrörelse växte och slutade 2007 i ett totalt sammanbrott.

I dag är palestiniernas embryo till en stat i praktiken delad i två. Gaza styrs enväldigt av Hamas. På Västbanken styr Fatah.

* Ledarskap. Palestinierna har aldrig tagit Arafats efterträdare till sina hjärtan. Mahmoud Abbas är en grå byråkrat utan karisma och folklighet. Frågar man palestinierna ser de fortfarande Arafat som sin verklige ledare. Hela 82 procent uppger i en opinionsmätning att de saknar honom. Jag är rädd att den siffran bara kommer att öka ju längre han varit död.

Kanske är det därför Hamas förbjudit allt firande på årsdagen av Arafats död. Förbudet gäller även att trycka bilder av Arafat.

* Freden. Frågan är om Israel och palestinierna någonsin varit längre från fred sedan Oslo-avtalet skrevs under 1993, än i dag.

Ändå fick Israel i Abbas precis den de ville ha som "partner för fred". Kanske inbillad de sig att han skulle vara lättare att få med på eftergifter än den notoriskt oberäknelige Arafat. Eller så var alla klagomål på Arafat bara ett spel för att slippa förhandla.

Resultatet är i vilket fall att fredsförhandlingarna ligger nere trots att USA:s president Barack Obama pressat parterna hårt för att få igång dem.

Abbas är den mest förhandlingsvillige av alla palestinier men inte ens han kan sätta sig vid förhandlingsbordet utan garantier för att Israel slutar bygga bosättningar på palestinsk mark.

Mycket var dåligt under Arafats tid. Han styre var odemokratiskt och despotiskt. Korruptionen extremt utbredd.

Men palestinierna lyssnade på honom. Radikala som moderata.

Arafat hade en vision. Han ingav hopp till ett hårt prövat folk.

Fem år efter hans död skriker palestinierna efter en ny ledare av Arafats kaliber.