Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norman dödades av sin tama tiger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-12

Norman Buwalda från Shedden i kanadensiska Ontario älskade katter – stora katter.

Trots grannarnas klagomål höll han därför flera lejon och en tiger på sin gård.

Men i helgen gick något fel. Tigern gick till attack och dödade sin ägare.

Norman Buwalda, 66, var ett original och välkänd i sina hemtrakter. Men berömmelsen kom inte från att han var en vänlig granne och en framgångsrik affärsman utan från hans passion för stora kattdjur.

Flera lejon och en tiger

På sin gård höll Buwalda flera lejon och en tiger. I långa juridiska strider hade kommunen Southwold försökt stoppa hans hobby men gång på gång hade försöken misslyckats.

När en pojke skadades i ett tigerangrepp på Buwaldas gård 2004 införde Southwold en lag mot att hålla exotiska djur i hemmet. Den lagen revs dock upp av Kanadas högsta domstol och Buwalda triumferade.

Enligt grannar och människor som arbetat för Buwalda hölls kattdjuren i stora burar och gavs många tillfällen till motion.

– Jag byggde hans inhägnad och vet att han hade bättre burar än många djurparker. Han behandlade djuren bättre än de flesta behandlar sina katter eller hundar, säger Phillip Pennings.

Skulle mata

Men Buwaldas passion blev hans undergång. Exakt vad som hänt är fortfarande oklart men enligt tidningen London Free Times dödades Buwalda i söndags när han skulle mata sin 300 kilo tunga tiger.

– Buwalda såg på djuren som sina husdjur. Personligen tycker jag inte att vilda djur ska vara husdjur, de ska vara i sin naturliga miljö eller på en djurpark, säger Stan Lidster, biträdande borgmästare i Southwold.

Tjänstemännen i Shedden försöker nu fundera ut vad de ska göra med tigern som fortfarande finns på gården i Shedden och uttråkat iaktar de polismän som rör sig på området.

Kommunens regler för herrelösa husdjur gäller nämligen främst katter och hundar, inte tigrar på flera hundra kilon.