Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

NASA censurerade naken-fråga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-07

Svenska skolelever fick ställa frågor till Christer Fuglesang

Christer Fuglesang svarade på frågor från svenska skolelever.

Kan en hårtork fungera i rymden? Blir man röd i ansiktet när man hamnar upp och ner?

På söndagskvällen fick elever från Sätraskolan i södra Stockholm chans att ställa frågor till Christer Fuglesang i rymden – men alla frågor godkändes inte av NASA.

Elever på Sätraskolan.

Det var 14-årige Zhiwar Naeimiakbar som undrade om man kan klara sig i rymden utan kläder fastän man får luft. En fråga som inte föll i god jord hos NASA.

– Först blev jag helt hysterisk, Oh my God, nu kommer jag inte att få vara med. Men så såg jag anledningen: "without clothes" står det på engelska och det tyckte de var dåligt. Men jag skrattade bara, det var roligt, berättar Zhiwar för TT.

"Utan kläder" ersattes med "utan rymddräkt" och allt var frid och fröjd igen.

Förväntansfulla och nervösa stod 20 elever uppradade i Sätra friidrottshall för att ställa sina frågor till Christer Fuglesang via radiolänk, men bara tolv hann få svar innan länken bröts.

"Det känns tungt"

Sjuåriga Cawo Ali frågade hur det känns när man kommer ner till jorden efter att inte ha vägt någonting.

– Det känns tungt kan jag säga. Det är tungt att gå första dagen och balansen är lite dålig, svarade Fuglesang, som återvänder till jorden natten till fredag, svensk tid.

Han kunde också berätta för de undrande barnen att en hårtork faktiskt fungerar i rymden – åtminstone inne i rymdstationen där det finns luft. Och man blir inte röd i ansiktet när man hamnar upp och ner i rymden, eftersom det inte finns någon tyngdkraft som då drar ner blodet i huvudet.

– Det finns inget riktigt upp och ner här, förklarade Fuglesang.

Rymdvikingar i Sätra?

I tre månader hade Zhiwar nervöst väntat på att få ställa sin fråga, men den hann Fuglesang aldrig besvara. Till sin stora lycka fick Zhiwar dock ställa en fråga åt en annan elev som blivit sjuk.

– Det känns otroligt. Visst, man pratar i telefon med sina bästa kompisar, men det här var en helt annan känsla, även om det bara varade i några minuter, några sekunder, så kändes det underbart.

Klockan 05.40 på söndagsmorgonen, svensk tid, avslutade Fuglesang och hans kollega Danny Olivas resans tredje och sista rymdpromenad. Därmed blev Fuglesang den första astronaut från något annat land än USA eller Ryssland som genomfört fler än tre rymdpromenader.

Efteråt tackade Fuglesang alla som har stöttat honom och sade bland annat att han "ser fram emot nya vikingar i rymden om ett antal år".

Kanske satt det en och annan framtida rymdviking i Sätra friidrottshall.