Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Terrorexpert: ”Jag är inte speciellt förvånad”

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2016-02-11

Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan och expert på terrorbrott, är inte förvånad över att en person nu gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

– Jag tror att vi kommer att få se ett antal fall, säger Hans Brun.

En 20-årig man har gripits och begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen är enligt häktingsframställan hemmahörande i Stockholm.

Hans Brun, terrorexpert, är inte förvånad över att ytterligare en person nu misstänks för förberedelse till terroristbrott i Sverige.

– Jag är inte speciellt förvånad att det rör på sig även i Sverige med tanke på hur det ser ut i världen och med resandeproblematiken vi har, säger han till Aftonbladet.

”Har en skyldighet att ingripa”

Han förklarar att den nuvarande terrorlagstiftningen är vid och omfattar uppåt 20 handlingar som kan klassas som terrorbrott.

I november förra året greps en man i Boliden skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han släpptes sedan och friades från alla misstankar.

Har det här skadats Säkerhetspolisens trovärdighet?

– Polisen har en skyldighet att ingripa om det föreligger en brottsmisstanke och när det gäller grova brott, och terrorbrott är det grövsta som finns, är det en risk att oskyldiga grips och då får man kompensera dem efteråt, säger Hans Brun.

”Tar aldrig slut för dem”

Han tror att vi kommer att se en ökning av antalet terrorbrott i Sverige i framtiden.

– Ja, det går inte att gissa på antalet men jag tror att vi kommer att få se ett antal fall, det är inte längesedan två personer greps och dömdes för terrorbrott via mord vid Göteborgs tingsrätt och det är nu uppe i hovrättsförhandlingar.

Vad kommer att hända för Säpo nu?

– Det tar aldrig slut för dem, de måste hålla kontroll på den jihadistiska sfären och de måste hålla kontroll på högerextremister, och även i viss mån vänsterextremister. Så de har fullt upp, säger Hans Brun.