Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Moderaterna slår tillbaka - mot S företagsoffensiv

Publicerad 2013-06-18

Socialdemokraterna har flörtat rejält med landets småföretagare på sistone.

Men nu planerar Moderaterna ett mothugg i riksdagsdebatten i morgon.

– På punkt efter punkt vill S göra det svårare att driva företag i Sverige, säger gruppledaren Anna Kinberg Batra (M).

Den senaste tiden har Socialdemokraterna gjort flera utspel som rör landets småföretagare. Redan förra året tillsatte S-ledaren Stefan Löfven en arbetsgrupp vars mål var att ta fram nya förslag på jobbområdet.

Gruppen, som leds av gruppledaren Mikael Damberg, har under en längre period rest runt i landet och ska komma med en rapport i höst.

– Det är i de små- och medelstora företagen många av de nya jobben skapas. Det finns också enorma möjligheter att de här små före­tagen inte bara fortsätter att vara små utan också växer och anställer fler och blir stora företag, har Damberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Debatt i morgon

I förra veckan avslöjade Aftonbladet ett av förslagen som kommer finnas med i höstens rapport. S vill se en statlig utredning som ser över småföretagarnas trygghet när det gäller a-kassan och det privata försäkringsskyddet.

Men S försök att bli småföretagarnas bästa vän får nu hårt mothugg. I morgon debatteras vårbudgeten i riksdagen och gruppledaren Anna Kinberg Batra (M) ska då försöka ställa motståndarna till svars.

– De små utspelen som har kommit från S verkar vara små lappar i ett företagartäcke. Det som de glömmer och vad de borde ställas i relation till är den stora våta filt som S hotar att lägga över svenskt företagande och näringsliv med sina faktiska förslag, säger hon.

Enligt Kinberg Batra så talar S förvisso mycket om målen för små- och medelstora företag.

– Men vad de faktiskt lägger på riksdagens bord i sin skuggbudget är tvärtom hårda slag mot småföretag och näringsliv, säger hon.

Hon lyfter bland annat fram att S vill slopa den halverade arbetsgivaravgiften för den som anställer någon under 26 år. Flera av oppositionspartierna har sagt att reformen är alldeles för dyr och verkningslös.

”Vi följer upp reformen”

– Men till exempel en livsmedelsbutik med 20 anställda, där hälften är under 26 år, skulle drabbas hårt om den slopades. Räknar man på att en ung anställd där tjänar strax över 20 000 kronor så skulle det innebära en extra kostnad på ungefär 40 000 kronor per år och ung anställd. Det är ju pengar som måste tas någon annanstans ifrån.

Kinberg Batra kommer i morgon också att lyfta kilometerskatten, bolagsskatten och det faktum att S vill ta bort halveringen av restaurangmomsen. Om regeringens reform har inneburit fler jobb är dock oklart än så länge.

– Vad restaurangerna väljer att göra med kostnadsminskningen är upp till dem. Vissa anställer, andra sänker priserna. Vi följer upp reformen noga, det är viktigt att göra. Men även här är många anställda unga och en höjning skulle slå hårt mot ungdomsjobben. På punkt efter punkt vill S göra det svårare att driva företag. De skatter de vill höja skulle innebära en rejäl smäll för näringlivet i Sverige och då har S inte ens börjat diskutera med V och MP.

S: "De är inte nöjda med sin egen politik"

Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott, ger dock inte mycket för mycket för Kinberg Batras attack.

– I morgondagens debatt i riksdagen kommer vi naturligtvis att peka på att regeringens politik inte har fungerat. Vi har en kraftigt ökande arbetslöshet, vi hänger inte med andra länder. Då måste man ifrågasätta politiken. Vi har presenterat en lång rad förslag på företagarområdet som skulle kunna göra saker bättre för företagen, säger han.

Enligt Olovsson är Moderaternas utspel ett tecken på idélöshet.

– Jag tror inte de är nöjda med resultaten de ser av sin egen politik. Då blir det viktigaste att säga att det kanske inte fungerat så bra, men det skulle bli ännu värre om Socialdemokraterna får styra. Det är den sista försvarslinjen.