Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Färske diktatorn visar musklerna

Ingen kan lita på att inte Nordkorea använder sina kärnvapen

Man kan ta det med en axelryckning. Nordkorea har provsprängt förr.

Men när en stat som lever i en låtsasvärld innehar kärnvapen kan det finns skäl även för en svensk att känna oro.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Det finns rationella förklaringar till varför en kvarleva från Stalineran vill ha kärnvapen.

Kärnvapensprängningen är ett sätt för den unge och färske diktatorn Kim Jong-Un att visa musklerna. Att sätta sig i respekt på hemmaplan och samtidigt mitt i all fattigdom och elände få befolkningen att känna stolthet över vad regimen framställer som tekniska framsteg. Ett sätt att hålla liv i personkulten.

När miljoner i den egna befolkningen svälter och lever under ett stenhårt politiskt förtryck så gäller att försöka framstå som starkare, duktigare och mer framstående än man egentligen är.

Testet är också en signal till omvärlden att hålla fingrarna borta från Nordkorea. Hur verklig den är kan man fråga sig men i Pyongyang finns en känsla av ständiga hot från en fientlig omvärld, framförallt personifierat av USA med sina kärnvapen. Nordkoreas ledning såg hur det gick för Saddam Hussein när USA invaderade Irak för att störta honom. Med kärnvapen hoppas de kunna avskräcka USA eller grannen i syd att försöka sig på något liknande.

Lättare bomber

Samtidigt har Nordkorea på ett skickligt sätt använt sin kärnvapenstatus för att förhandla sig till mathjälp och ekonomiska fördelar.

Att det finns rationella skäl till Nordkoreas besynnerliga uppträdande ger ändå ingen större känsla av trygghet.

Nordkorea provspränger för tredje gången. Den här gången tror experterna att bomben kan ha varit tillverkad av höganrikat uran istället för plutonium. Vilket i så fall ger Nordkorea möjlighet att bygga lättare bomber.

Parallellt med att man provspränger kärnvapen utvecklar Nordkorea långdistansraketer som ska kunna skicka i väg kärnvapnen ända bort till USA:s västkust. Förra raketuppskjutningen blev ett fiasko men försöken fortsätter.

Även om regimen skaffar sig kärnvapnen som avskräckning är det ingen som kan garantera att de inte kommer att använda dem.

Nordkorea är så apart och oberäkneligt i det internationella umgänget att ingen kan lita på hur långt ledarna är beredda att gå för att bevara sin makt.

Jonglera med nitroglycerin

Kärnvapen är tillräckligt oroande i händerna på stabila och normalt fungerande länder. I nävarna på en 30-årig diktator som växt upp i en miljö där han själv och hans familj betraktas som gudar är det som att ha någon bredvid sig som jonglerar med ett provrör nitroglycerin.

Värst av allt är hur lite världen kan göra för att få stopp på galenskaperna.

Sanktioner har prövats i åratal utan att fungera. Kina har sett till att Nordkorea får vad landet behöver.

Världen har prövat morötter genom att ekonomiskt belöna Nordkorea för att upphöra med produktionen av kärnvapen. Nordkorea återföll snart i sin gamla vana.

Nu fördömer världen unisont provsprängningen. Till och med neutrala Schweiz är upprört. Men det är som att hälla vatten på en gås. Nordkorea är så isolerat att man struntar i internationella fördömanden.

Det enda som biter på Pyongyang är om dess enda vän Kina börjar ta i med hårdhandskarna.