Fick största applåder – för feminismen

Publicerad 2013-05-01

Malmö. S-ledaren Stefan Löfven lockade storpublik till Folkets park i Malmö.

Och det var två konkreta satsningar för fler jobb som var hans främsta budskap.

Men mest applåder fick han för - feminismen.

– Det gick bra, det är en härlig stämning här, kanon, sa han efter talet.

Den var ett soligt och varmt Malmö som tog emot Stefan Löfven. I det traditionsenliga tåget fanns röda fanor men också plakat med slagord som "Malmö - Sveriges rödaste stad". S-ledaren gick hand i hand med sin hustru Ulla, som brukligt är i förstamaj-tågen.

När Stefan Löfven äntrade scenen i Folkets park, där tusentals personer hade samlats, var det som väntat jobben han ägnade mest tid åt. Redan ett par timmar före talet hade han avslöjat det som skulle bli hans två största nyheter:

En ny forskningskommission

Kommissionen ska ledas av forskaren Mårten Palme, son till mördade S-ledaren Olof Palme. Kommissionens uppgift är att titta på andra länder och hur de hanterar arbetslösheten.

– Den senaste statistiken säger att elva länder i EU har lägre arbetslöshet än Sverige. Då är det lämpligt att titta på vad de gjort för insatser på det näringspolitiska området, sa Stefan Löfven på presskonferensen innan talet.

Kommissionen ska leverera delresultat redan under början av 2014 och ska sedan kunna hjälpa Sverige att få fler i jobb.
 

En företagarförmedling

I Sverige finns 220 000 företag där ägaren är mellan 55 och 64 år, enligt Stefan Löfven. Därtill finns 89 000 företag där ägaren är 65 år eller äldre.

Men många har ingen som kan ta över företagan när ägaren vill sluta, enligt S-ledaren.

– Många äldre är oroade vad som ska hända med deras företag om ingen i familjen eller någon släkting vill ta över. Företagen måste växlas över till nästa generation och vi vill matcha företagen med ungdomar som vill vara egna företagare, säger Löfven.

"Feministisk agenda"

De två satsningarna var också bärande delar i Stefan Löfvens förstamajtal.

– En sak står i vägen för er unga, det är arbetslösheten, Den äter drömmar och framtidstro. Den skapar hopplöshet och ilska. Och den växer för varje dag med en borgerlig regering, slog han fast.

Löfvens tal berörde i princip alla stora politikområden, förutom jobben också klimat och miljö, utrikespolitik, integration och feminism. För det sistnämnda fick han dagens största applåd, när han sa:

– Sverige behöver en feministisk agenda som säkrar lika lön för lika arbete, och ser till att ungdomsgenerationen möter ett jämställt samhälle där kvinna och man går sida vid sida.

Men också när Stefan Löfven tog upp ojämlikheterna i den svenska skolan fick han publikens gillande.

– Läxhjälp ska ges efter behov - inte  efter betalningsföråga, slog han fast.

Efter talet var det många i publiken som ville skaka hand och växla några ord med S-ledaren. Själv var han nöjd med sitt framträdande.

– Det gick bra, det är fin stämning och kändes som att jag fick med många delar.