Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

USA kliver över gräns i Syrien

Tränar rebeller på hemlig bas

Hillary Clinton försvann. John Kerry tog över.

Då byter USA fot och börjar ge militär hjälp till Syriens rebeller.

Många tycker säkert det var på tiden men spåren från historien förskräcker.

John Kerry.

Förändringen tillkännagavs i dag när John Kerry för första gången mötte den syriska oppositionen i Rom. USA:s nye utrikesminister gör sin första resa sedan han tog över efter Hillary Clinton.

Medan Hillary höll i stafettpinnen var USA noga med att inte beväpna rebellerna. Nu avslöjar New York Times att USA redan börjat träna syriska rebeller på en hemlig bas i ett icke namngivet tredje land.

Rebellerna kan också få bepansrade fordon och utrustning för mörkerstrid och annan ”icke-dödlig” materiel som en del av de 400 miljoner kronor som USA lovar oppositionen.

I nuläget avstår Kerry från att utlova rena vapen men i praktiken kliver USA över en linje i konflikten som man tidigare inte korsat. Skillnaden mellan militär träning och krigsmateriel och vapensändningar är hårfin.

Samtal på gång

USA tänker om i ett skede då alltfler experter varnar för att ingendera sidan kan vinna konflikten militärt. Och i ett läge då båda sidor hintat att de är beredda att inleda samtal om en politisk lösning av konflikten.

Därmed riskerar USA:s skifte att förlänga inbördeskriget. Fast det uttalade syftet är att snabba på den syriske diktatorn Bashar al-Assads fall.

Mycket talar för att USA:s nya linje är tänkt att sätta ytterligare press på Assad och övertyga honom om att det är dags att se sig om efter en flyktväg.

– Han måste inse att han inte kan skjuta sig ut ur den här knipan, säger Kerry.

Landet en schweizerost

Problemet för USA och andra som vill hjälpa den syriska oppositionen är att se till att hjälpen hamnar i rätta händer. Kontrollen över områden skiftar från dag till dag och har fått landet att delas som en schweizerost. Oppositionen består av en rad grupper med helt olika uppfattning om hur ett framtida Syrien ska se ut. Det enda som egentligen förenar dem är en vilja att störta Assad.

En del av dessa grupper har direkta kopplingar till al-Qaida. De är anti-västliga och deras mål är att förvandla Syrien till ett nytt Afghanistan.

USA har ofta misslyckats med sina mål när de stött väpnade grupper i en konflikt.

Efter att Sovjetunionen invaderas Afghanistan 1979 pumpade USA in pengar till islamistiska grupper som kämpade för att kasta ut ryssarna. Mycket gick till vapenköp. När Sovjetunionen kapitulerade och lämnade landet var det dessa grupper som med amerikanska vapen tog över makten och sedan gjorde landet till en fristad för al-Qaida.

Hårt motstånd

I det multietniska Syrien med alla sina stridande grupper är risken uppenbar att det mönstret ska upprepas. Kanske är det därför president Obama hittills hållit fast vid sitt hårda motstånd att skicka vapen.

Ett annat skäl är att han fortfarande vill hålla dörren öppen för en förhandlingslöning där Ryssland och USA kan stå som garanter för ett ”fredligt” regimskifte. Börjar USA förse rebellerna med vapen så kommer Rysslands inställning åter att hårdna.

Oppositionen har länge klagat över att västvärlden snackar en massa men gör väldigt lite konkret för att hjälpa till att störta Assad. Kerry löften är ett steg i rätt riktning i rebellernas ögon men definitivt inte tillräckligt.

I skuggan av det politiska spelet fortsätter den mänskliga tragedin. Efter två år är 70 000 döda och närmare en miljon befinner sig på flykt.

För att få slut på kriget krävs samtal. Inte mer vapen.