Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Föräldrar: Så sätter vi regler för datorspel

Publicerad 2012-01-12

Reglerna för datorspelsanvändningen skiljer sig vitt åt mellan olika familjer.

Från fritt fram för allt, till en timme om dagen inklusive tv-tittande, enligt berättelser från Aftonbladets läsare.

– Det är viktigt att man kommer överens med barnen, säger Ingegerd Gavelin, socionom och föräldrarådgivare.

Ingegerd Gavelin, socionom och föräldrarådgivare.

Enligt Ingegerd Gavelin är datorspelande ett problem främst för barn som av olika anledningar redan är utsatta.

– Om man spelar väldigt mycket i kombination med att man lever i en våldsam miljö, att man själv inte blir empatiskt bemött och med liten kontakt med vuxna, blir motståndskraften mot spelen mindre, säger hon.

Enligt Gavelin är spelen gjorda för att vara svåra att slita sig ifrån.

– Det är svårt att sluta. Det bygger hela tiden på att man hamnar i nya situationer och får mer att lösa.

Vad som är rimlig tid för barnen att spela på måste man enligt Ingegerd Gavelin komma överens om inom varje familj.

– Det beror på så många faktorer, vad barnen gör i övrigt, vilken ålder de är i och så vidare. Men det är viktigt att man sätter sig in i spelen och sitter med barnen när de spelar för att man som förälder ska veta vad man pratar om. Argument för regler går bättre in om de kommer från någon med insikt, säger hon.

Föräldrar om barnens datorspelande

Många läsare hör av sig till Aftonbladet och berättar om sina resonemang och regler kring datorspelande.

"Förstör vår familj"

Mamma, 47, med fyra barn, Malmö:

– Datoranvändandet förstör vår familj. Dagliga bråk har gjort att vi stänger av nätet klockan 22 på vardagar, och helgen klockan 23.

Vi har satt en gräns på två timmar om dagen men barnen gör allt för att lura oss. Datoranvändandet gör barnen slöa fysiskt, speedade i hjärnan, oengagerade, ointresserade av annat och beroende. När man inte får ägna sig åt sitt beroende blir man aggressiv. De lever i en låtsasvärld och blir asociala. Jag sörjer detta till synes olösliga problem, och känner mig pressad och oförmögen att påverka mina barns framtid. Det låter dramatiskt och drastiskt men så ser det ut.

"Hos oss är det fritt"

Pappa, 36 år med tre barn mellan 5-11 år, Eskilstuna:

– Hos oss är det fritt att spela hur mycket man vill och vilka tv-spel man vill. Jag köpte Battelfield 3 när det kom ut, men mina barn spelar väldigt sällan just på grund av att de har tillåtelse. Kompisar som har regler vill sitta och spela hur länge som helst när de kommer hit. Jag tror generellt att det blir så med strikta regler. När jag var liten var det cowboys och indianer och min mamma lät mig leka med låtsasvapen. Jag var inte intresserad, medan kompisar som inte fick blev som besatta.

"20 timmar i veckan"

Jonas Andersson, 41, med sonen Viktor, 11, Göteborg:

– Vi blev mörkrädda när vi började räkna på hur mycket vår 11-årige son spelade data, och införde därefter en regel som vi hittills tycker fungerar bra. Han får spela 20 timmar per vecka och får själv bestämma när dessa skall fördelas. Han "bokför" sin tid genom att skriva upp när han börjar spela och när han slutar spela, sedan räknar han ihop summan och får på så vis matteträning, lära sig innebörden av att hushålla, planera och ansvarskänsla.

– Vad gäller våldsamma spel så försöker vi hålla koll på detta och förbjuda spel som exempelvis GTA. Jag tror inte att min son påverkas och blir aggressiv av att vissa spel är våldsamma, det är beroendet av datorn som gör barn aggressiva. Ta spritflaskan från en alkis så får du samma effekt.

"En timmes skärmtid per dag"

Pappan Niklas med söner på 9 och 11 år:

– Mina barn har en timmes skärmtid per dag. Med skärm menas dator, tv-spel och tv.

På helgen och lov så kan det bli lite mer, som exempelvis morgon-tv mellan 8-9, om de ställt klockan och gått upp själva. Eventuell fredagsfilm är inte inräknad.